Muistot    |   Kuolleet

Riki Sorsa

Laulaja Esko Rikhard ”Riki” Sorsa kuoli Helsingissä 10. toukokuuta 2016 63-vuotiaana. Hän sairasti pitkään syöpää. Hän oli syntynyt Helsingissä 26. joulukuuta 1952. Suomalaisten pitkän linjan rocktähtien joukossa Riki Sorsa erottui tyylitietoisena ja urbaanina. Lauttasaaressa nuoruutensa viettänyt suomenruotsalainen Sorsa oli boheemien ja äkkiväärien kollegojen rinnalla maailmanmies, mutta myös konstailematon viihdyttäjä.

Laulaja Riki Sorsa s. 26.12.1952 k. 10.05.2016

Laulaja Esko Rikhard ”Riki” Sorsa kuoli Helsingissä 10. toukokuuta 2016 63-vuotiaana. Hän sairasti pitkään syöpää. Hän oli syntynyt Helsingissä 26. joulukuuta 1952.

Suomalaisten pitkän linjan rocktähtien joukossa Riki Sorsa erottui tyylitietoisena ja urbaanina. Lauttasaaressa nuoruutensa viettänyt suomenruotsalainen Sorsa oli boheemien ja äkkiväärien kollegojen rinnalla maailmanmies, mutta myös konstailematon viihdyttäjä.

Riki Sorsa tutustui taiteilijan työhön varhain ja lähietäisyydeltä, sillä hänen äitinsä Margareta von Bahr oli balettitanssija.

Rocklaulajana Sorsa oli 1960-luvun brittiläisen rockin kasvatti, ja erityisesti häntä inspiroi nuorena The Who.

Sitä useammin häntä tosin verrattiin Rod Stewartiin, varsinkin ulkonäön, mutta myös laulutyylin vuoksi.

Hänen ensimmäinen yhtyeensä The Zoo teki omia englanninkielisiä kappaleita ja ensilevynsä jo vuonna 1971 tuolloin harvinaisena omakustanteena.

Sorsan seuraava yhtye Jig-Saw toimi 1970-luvun puolivälissä ja julkaisi yhden albumin. Sooloartistiksi Riki Sorsa siirtyi vuonna 1980, ja hänen ensimmäinen albuminsa Changing Tunes tehtiin heti oman aikansa huipputuotantona Jim Pembroken sävellyksistä.

Soolouran alkua vauhditti myös vuoden 1981 Euroviisut, joissa Sorsa edusti Suomea kappaleella Reggae OK. Se ei menestynyt kilpailussa, mutta jäi elämään Sorsan tunnetuimpiin kuuluvana hittinä.

Riki Sorsa vaihtoi laulukielen parin albumin jälkeen englannista suomeksi. Vuonna 1983 hän sai ensimmäisen suomenkielisen hittinsä kappaleella Muuttohaukka, joka oli käännös Pugh Rogefeldtin Aftonfalken-kappaleesta. Seuraavana vuonna ilmestynyt Kellot ja peilit oli ensimmäinen suomalainen cd:nä julkaistu albumi.

Sorsa levytti 80-luvulla sekä uutta tuotantoa että suomeksi käännettyjä lainakappaleita, mutta varsinainen läpimurto tuli vasta 1990-luvulla uuden Leirinuotio-yhtyeen kanssa. Musiikkiin tuli folkmaisempi sävy, ja vuonna 1993 Sorsan ja Leirinuotion ensimmäisen albumin kappale Haaveissa vainko oot mun nousi Sorsan uran suurimmaksi hitiksi.

Yhtye keikkaili tiiviisti, ja 1990-luvun puoliväli oli Riki Sorsan menestyksekkäintä aikaa. Levytystahti hidastui 2000-luvulla ja laulaminen loppui kertaheitolla keväällä 2006, kun Sorsalla todettiin kurkkusyöpä.

Hän parani kuitenkin sairaudesta ja sai äänensä takaisin. Vuonna 2013 Riki Sorsa julkaisi viimeiseksi jääneen albuminsa Kun tunnet rakkauden... Suomalainen laulukirja, jossa hän tulkitsi suomeksi takavuosien kotimaisia ja ulkomaisia ikivihreitä.

Vuonna 2015 Sorsa kertoi sairastavansa keuhkosyöpää. Viimeisinä aikoinaan Riki Sorsa esiintyi tupakoinnin vaaroista kertovassa kampanjassa.

Ilkka Mattila

    Seuraa uutisia tästä aiheesta

  • Kuolleet