Muistot    |   Kuolleet

Heikki Hortling

Heikki Hortling 1951–2016

Teollisuusneuvos Heikki Hortling s. 10.03.1951 k. 10.04.2016

Teollisuusneuvos, hallituksen puheenjohtaja, KTM Heikki Hortlingkuoli sairauskohtaukseen kotonaan Iisalmessa 10. huhtikuuta 2016. Hän oli 65-vuotias, syntynyt Iisalmessa 10. maaliskuuta 1951.

Hortling eli koko elämänsä Iisalmessa, syntymästään syyskuuhun 2015 asti Olvin panimon vieressä. Hän kävi koulunsa Iisalmessa ja kirjoitti ylioppilaaksi Iisalmen lyseosta 1973.

Hän jatkoi opintojaan Wienissä Itävallassa ja valmistui kauppatieteiden maisteriksi Wirtschaftuniversitätista 1981, pääaineenaan liikkeenjohto ja PK-yritykset. Hänen ystäväpiirinsä suomalaisten opiskelijoiden joukossa oli laaja, ja hän osallistui aktiivisesti muun muassa Kauppakillan toimintaan.

Työskentely Olvilla oli Hortlingille kutsumus ja koko elämän mittainen työ. Hän aloitti kuljettajan apupoikana ja moninaisissa panimotyöntekijän tehtävissä. Hän toimi Olvin markkinointipäällikkönä ja materiaalijohtajana. Olvin hallituksen puheenjohtajaksi hän siirtyi vuonna 1998.

Hän oli voimakkaasti ja määrätietoisesti rakentamassa Olvin kasvutarinaa pienestä paikallisesta toimijasta koko maan kattavaksi panimoksi. Aivan erityisesti hän oli rohkea kansainvälistyjä ja vei Olvin sekä Helsingin pörssiin että kaikkiin Baltian maihin.

Hortling tunsi panimoalan ja hänen näkemyksiään arvostettiin laajalti. Hän oli kauaskatseinen ja pitkäjännitteinen. Hän totesi usein osuvasti yrityksen olevan vain lainassa, jonka aikana sitä pitää hoitaa niin hyvin, että se siirtyisi entistä paremmassa kunnossa tuleville sukupolville.

Hortlingille erityisen tärkeää oli suomalainen omistus, itsenäinen päätöksenteko ja paikallinen valmistus. Hän katsoi asioita työllisyyden, osaamisen säilymisen ja kehittymisen näkökulmasta täällä Suomessa.

Hän oli myös erittäin merkittävä yläsavolainen vaikuttaja. Hän osallistui aktiivisesti sekä kunnallispolitiikkaan että elinkeinoelämän edellytysten kehittämiseen. Kotiseututyö oli erityisen lähellä hänen sydäntään.

Hortlingin työskentelyä leimasi perusteellisuus, systemaattisuus ja empaattisuus. Panimolla liikkuessaan hänellä oli aina aikaa ja halua keskustella työntekijöiden kanssa.

Hän etsi uusia mahdollisuuksia kehittää kaikkea, missä oli mukana. Tavoitteet asetettiin korkealle – eikä niistä tingitty. ”Koska se on mahdollista!” oli hänen usein käyttämänsä motto.

Kahdesta jo aikuisesta lapsestaan Hortling odotti lähitulevaisuudessa työnsä jatkajia.

Mieluisimpia harrastuksia Hortlingille olivat mökkeily Kajaanissa ja veneily. Mökillä kaikki oli yhtä hyvässä järjestyksessä kuin työssä ja kotona. Siellä hän intohimoisesti kasvatti vihanneksiaan, joista erityisen ilon aiheen tuottivat jättikokoiset kesäkurpitsat.

Höyrylaiva M/S Kajaani IV (vuosimallia 1895) oli Hortlingille erityisen rakas. Laivuritutkinnon suorittaneena hän teki sillä kesäisin retkiä Oulujärven kauniisiin ja idyllisiin hiekkarantamaisemiin.

Lasse Aho
Kirjoittaja on Heikki Hortlingin läheinen työtoveri ja ystävä.

    Seuraa uutisia tästä aiheesta

  • Kuolleet