Muistot    |   Kuolleet

Jouko Tynkkynen

Jouko Tynkkynen 1932–2016

Opetusneuvos Jouko Tynkkynen s. 04.12.1932 k. 06.05.2016

OpetusneuvosJouko Tynkkynenkuoli 6. toukokuuta 2016 kotonaan Tuusulassa. Hän oli 83-vuotias, syntynyt 4. joulukuuta 1932 Lahdessa.

Jouko Tynkkynen oli opettajaperheen keskimmäinen lapsi, joka koki lapsuudessaan Helsingin sota-ajan pommitukset.

Kerran hän istui veljensä Ilmarin kanssa elokuvateatterissa, kun pommitus alkoi. Hälytyksen päätyttyä veljekset eivät rynnänneetkään kotiin hätääntyneiden vanhempiensa luokse, vaan tyynesti katsoivat elokuvan ensin loppuun.

Episodi kuvaa hyvin Tynkkysen varhaista kiinnostusta kulttuuriin.

Perhe muutti Helsingistä joksikin aikaa Keski-Suomeen ja Tynkkynen kirjoitti ylioppilaaksi Jyväskylän Norssista.

Helsinkiin Tynkkynen palasi ylioppilaaksi tulon jälkeen ja opiskeli kotimaista kirjallisuutta ja sen lisäksi suomea, Suomen historiaa ja kansatiedettä Helsingin yliopistossa. Opintojensa ohella hän oli aktiivinen osakuntatoiminnassa.

Tynkkynen tutustui opiskeluaikoinaan lukuisiin tuleviin näyttelijöihin ja kulttuurielämän vaikuttajiin. Hänet tunnettiin Helsingissä erityisesti opiskelijanäyttelijänä ja akateemisena lausujana.

Tynkkynen toimi avustajana useammassakin kotimaisessa elokuvassa 1950-luvun lopulla. 1960-luvun alussa Tynkkynen oli sanomalehti Uusi Auran pääkirjallisuusarvostelija.

Valmistuttuaan ensin filosofian kandidaatiksi ja sittemmin maisteriksi Helsingin yliopistosta Tynkkynen hakeutui opetusalalle. Hän oli vain 31-vuotias, kun hänet nimitettiin Jokelan yhteiskoulun rehtoriksi. Hän aloitti rehtorina Tuusulan Jokelassa vuoden 1964 syksynä.

Vuonna 1976 hän siirtyi Vantaalle Myyrmäen yhteiskoulun rehtoriksi. Myyrmäen lukion rehtoriksi hänet nimitettiin vuotta myöhemmin 1977.

Tynkkynen tunnetaan eräänä Suomen kaikkien aikojen pitkäaikaisimmista rehtoreista. Vuonna 1990 tasavallan presidentti myönsi Tynkkyselle opetusneuvoksen arvon.

Valtakunnallisesti Tynkkynen tiedettiin erityisesti työstään Lions-järjestössä. Ennen kaikkea hänet tunnetaan kansainvälisen Lions-järjestön päämajan edustajana Suomessa (international staff representative).

Tynkkysellä oli erittäin merkittävä rooli paitsi järjestön tekemän hyväntekeväisyystyön levittämisessä Suomessa myös ensimmäisten klubien perustamisessa Baltian maihin 1990-luvun loppupuolella.

Tynkkynen oli aktiivinen myös useissa muissa kansalaisjärjestöissä ja muun muassa kansalaisopistotoiminnassa.

Jouko Tynkkynen oli absolutisti. Hänen vanhempansa Lempi (o.s. Häkkänen) ja Vilho Tynkkynen olivat olleet merkittäviä raittiusvalistajia 1930- ja 1940-luvuilla. Tuusulassa Jouko Tynkkynen tuli tunnetuksi rehtorina, joka kieltäytyi järjestämästä oppilaille tupakointitiloja koulun alueelle.

Muotisuuntauksista välittämättä hän toimi terveellisten elämäntapojen ja raittiuden puolustajana koko elämänsä ajan.

Tässä, kuten monessa muussakin asiassa, Tynkkynen oli loppuun saakka uskollinen omille periaatteilleen.

Katariina Göschl
Kirjoittaja on Jouko Tynkkysen tytär.

    Seuraa uutisia tästä aiheesta

  • Kuolleet