Muistot    |   Kuolleet

Vappu Säilynoja

Kätilö, kansanedustaja ja terveydenhuoltoneuvos Vappu Säilynoja kuoli 28. huhtikuuta 2016 Muhoksella 89-vuotiaana. Hän oli syntynyt 22. marraskuuta 1926 Ylivieskassa.

Kätilö, kansanedustaja Vappu Säilynoja s. 22.11.1926 k. 28.04.2016

Kätilö, kansanedustaja ja terveydenhuoltoneuvos Vappu Säilynoja kuoli 28. huhtikuuta 2016 Muhoksella 89-vuotiaana. Hän oli syntynyt 22. marraskuuta 1926 Ylivieskassa.

Säilynoja oli perheensä vanhin tytär, joka nuoresta pitäen huolehti sisaruksistaan ja talonpidosta. 1930-luvun pulavuosina perhe menetti kotinsa pakkohuutokaupassa. Poliittisen ja taloudellisen painostuksen keskellä vanhemmat valoivat lapsiinsa tulevaisuudenuskoa, opinhalua ja yhteiskunnallista aktiivisuutta.

Säilynoja teki pitkän ja monipuolisen uran terveydenhuoltoalalla. Hän opiskeli Oulun sairaanhoitaja-terveyssisarkoulussa ja myöhemmin Helsingissä Kätilöopistolla. 1950-luvun lopussa Säilynoja hoiti yksin terveyssisaren ja kätilön työt Rautiossa. Matka apua kaipaavan luokse taittui usein pyöräillen.

Monelle terveyssisar oli ainoa kosketus terveydenhuoltojärjestelmään, ja Säilynoja hoiti ihmisiä niin syntymässä kuin kuolemassa. Hän itse piti kätilönä toimimista, uuden elämän alulle saattamista, arvokkaimpana tehtävänään.

Suomalaisen terveydenhuoltojärjestelmän kehittäminen nivoutuu monella tapaa Säilynojan henkilöhistoriaan. 1970-luvulla hän toimi Oulun kaupungin virasto-kätilö-terveyssisarena, myöhemmin ylihoitajana.

Kansanterveyslain voimaantulon aikoina hän oli mukana Noron komiteassa, joka pohti terveydenhuollon koulutuksen kehittämistä. Uudistustyössä hänelle oli tärkeää, että sairaanhoitajille mahdollistetaan akateeminen jatkokouluttautuminen. Sitä kaikkien ei tuohon aikaan ollut helppo hyväksyä.

Säilynoja työskenteli 1970-luvulla Oulun sairaanhoitajaopiston opettajana sekä Oulun lääninhallituksessa terveydenhuollon tarkastajana. Hän oli pitkään Pohjois-Pohjanmaan sairaanhoitopiirin hallituksessa ja vaikutti myös Sairaalaliiton hallituksessa, Tehyssä ja Sairaanhoitajaliitossa. Terveydenhuollon hyväksi tehdystä työstä Säilynojalle myönnettiin terveydenhuoltoneuvoksen arvonimi.

Säilynoja teki poliittista uraa SKDL:n ja myöhemmin Vasemmistoliiton kansanedustajana 1979–1991. Säilynoja oli toisen lakivaliokunnan puheenjohtaja vuosina 1983–1991. Tuolloin valiokunnassa käsiteltiin muun muassa tasa-arvolakia sekä ympäristöön ja tekijänoikeuksiin liittyviä kysymyksiä.

Säilynoja nautti ihmisistä ja elämästä Muhoksella Nykyrin tilalla, jonka hän puolisonsa kanssa rakensi eläkepäivien kodiksi ja perheen yhteiseksi paikaksi. Hän kiintyi vierellä virtaavaan Oulujokeen ja läheiseen luontoon. Myös pitkäaikainen kirjoitusharrastus sai aikaa.

Vappu Säilynojan omaelämäkertateos Minun puumerkkini (2002) päättyy sanoihin ”Ihmisistäni kiitän”. Toivomme ikävöimämme ihmisen viisauden ja lempeyden jäävän elämään meissä. Hänen ihmisissään.

Saana Säilynoja
Juhana Säilynoja

Kirjoittajat ovat Vappu Säilynojan lapsenlapsia.

    Seuraa uutisia tästä aiheesta

  • Kuolleet