Muistot    |   Kuolleet

Liisa Sulkakoski

Lääkäri, homeopaatti ja biologi Liisa Sulkakoski kuoli vaikeaan sairauteen 70-vuotiaana 21. huhtikuuta 2016 Sveitsissä homeopaattisella klinikalla. Hän oli syntynyt 13. marraskuuta 1945 Helsingissä. Sulkakoski vietti lapsuutensa ja nuoruutensa Etelä-Pohjanmaan Järviseudulla ja pääsi ylioppilaaksi Vimpelissä. Hän valmistui Turun yliopistosta biologian maisteriksi 1977, lääketieteen lisensiaatiksi 1978 ja Suomen Homeopatian Akatemiasta homeopaatiksi 1992.

Lääkäri, homeopaatti ja biologi Liisa Sulkakoski s. 13.11.1945 k. 21.04.2016

Lääkäri, homeopaatti ja biologi Liisa Sulkakoski kuoli vaikeaan sairauteen 70-vuotiaana 21. huhtikuuta 2016 Sveitsissä homeopaattisella klinikalla. Hän oli syntynyt 13. marraskuuta 1945 Helsingissä.

Sulkakoski vietti lapsuutensa ja nuoruutensa Etelä-Pohjanmaan Järviseudulla ja pääsi ylioppilaaksi Vimpelissä. Hän valmistui Turun yliopistosta biologian maisteriksi 1977, lääketieteen lisensiaatiksi 1978 ja Suomen Homeopatian Akatemiasta homeopaatiksi 1992.

Lääkäriuransa alussa Sulkakoski toimi terveyskeskuslääkärinä Varsinais-Suomessa. Keskeisimmän työuransa lääkärinä ja homeopaattina hän teki Turussa ja osin Helsingissä. Hän aloitti yksityisvastaanoton Lääkäriasema Pulssin (nyk. osa Terveystaloa) yhteydessä 1981 ja perusti 1990 Turkuun Lääkäripalvelu Apila Oy:n.

Sulkakosken potilastyötä ohjasi kokonaisvaltainen ihmiskäsitysmalli. Hän tuli tunnetuksi täydentävien hoitomuotojen, ennen kaikkea homeopatian, usein julkisuudessa esiintyvänä rohkeana puolestapuhujana ja tämän aihealueen arvostettuna luennoitsijana.

Sulkakoskelle oli tärkeää sairaan ihmisen kokemuksen ymmärtäminen kuuntelemalla potilaan omaa kertomusta ja olemalla läsnä. Vankka tietotaito ja turvallinen olemus loivat potilaisiin vahvan luottamuksen. Viimeisinä elinpäivinäänkin Sulkakoski oli kiitollinen siitä, että oli saanut pitkään tehdä itselleen rakasta ja arvokasta työtä.

Päätoimensa ohella Sulkakoskella oli useita luottamustehtäviä. Hän oli muun muassa Turun kaupungin peruspalvelulautakunnan jäsen. Hän oli Suomen Homeopatian Akatemian opettaja ja yksi 1996 perustetun Pohjoismaisen Homeopaattiyhdistys ry:n perustajajäsenistä. Vuosina 2008–2009 hän oli sosiaali- ja terveysministeriön työryhmässä, joka kartoitti lainsäädännön tarvetta luontaisalan hoidoille. Sulkakoski toivoi, että Suomessa näitä hoitoja säädeltäisiin lailla.

Sulkakosken kokonaisvaltainen ihmiskäsitys ulottui myös ihmisen asuinympäristöön. Hän asui yhdessä norjalaisen tutkijan, psykologian professori Frode Strømnesin ja heidän kolmen lapsensa kanssa Ruissalon tornillisessa huvilassa vuodesta 1977.

Tuohon aikaan Ruissalon yli sata vuotta vanhat huvilat olivat rappiotilassa. Vuosien saatossa elämänkatsomuksellinen asuinpaikan valinta osoittautui pioneerihenkiseksi ja osaltaan vaikutti Ruissalon saaren ja myös Turun vanhan puutalorakennuskannan suojelukulttuuriin.

Lasten aikuistuttua Sulkakoski laajensi aktiivisesti elämänpiiriään osallistumalla kulttuuritapahtumiin. Savonlinnan Oopperajuhlat saivat hänestä vakiokävijän, ja matkat ulkomaille suuntautuivat lähinnä Eurooppaan.

Anna-Maija Aarras
Maija-Liisa Seppä
Heli Vinkka-Puhakka

Kirjoittajat ovat Liisa Sulkakosken ystäviä.

    Seuraa uutisia tästä aiheesta

  • Kuolleet