Muistot    |   Kuolleet

Annukka Roininen

Annukka Roininen 1976–2016

Toimittaja Annukka Roininen s. 20.07.1976 k. 02.06.2016

Yleisradion toimittaja ja toimitussihteeri Annukka Roininenkuoli syöpään saattohoitokodissa Hämeenlinnassa 2. kesäkuuta 39-vuotiaana. Hän oli syntynyt 20. heinäkuuta 1976 Jyväskylässä, mutta asui suuren osan lapsuudestaan ja nuoruudestaan opettajavanhempiensa kanssa Ivalossa.

Roininen opiskeli 1990-luvulla puheviestintää Jyväskylän yliopistossa ja aloitti toimittajan työt Ylen Radio Keski-Suomessa. Vuonna 2002 hän siirtyi toimittajaksi Aamu-tv:hen, josta tie vei muihin tv-ohjelmiin.

A-studiossa Roininen aloitti 2006, ja vuosikymmenen lopussa hän siirtyi toimitussihteeri-juontajaksi. Hän veti neljä vuotta yhtäjaksoisesti maanantain lähetystä, jolla oli usein Ylen ajankohtaisohjelmien suurimmat katsojaluvut.

Roinisentapa haastatella oli suora: hän ei halunnut tuhlata lähetysaikaa jaaritteluun, vaan tähtäsi usein ensimmäisellä kysymyksellä asian ytimeen. Asenne oli kuitenkin enemmän utelias kuin tyly, eikä hänellä ollut vaikeuksia saada päättäjiä vieraaksi lähetykseensä.

Tyypillinen Roinisen skuuppi oli Paperiliiton puheenjohtajan Jouko Ahosen haastattelu 8. marraskuuta 2010. Ahonen puolusteli siinä eläkepomojen suuria palkkoja. ”Vaikka 700 000 euroa?” Roininen kysyi. ”Vaikka 700 000 euroa”, Ahonen vastasi toivotettuaan ensin katsojille hyvää iltaa.

Roinisessaoli tutkivan journalistin asennetta, mutta hän hakeutui luontevasti yhteistyöhön kollegojen kanssa.

Ylen organisaatiouudistusten myötä Roininen siirtyi tekemään entistä isompia juttuja. Hän oli muun muassa toimitussihteerinä syksyn 2014 kestäneessä juttusarjassa Hoivakoti kuntoon, jonka tavoitteena ei ollut enempää eikä vähempää kuin kaikkien Suomen hoivakotien ilmapiirin parantaminen. Tyypillistä Annukkaa.

Viime vuosina Annukka leikitteli silloin tällöin ajatuksella palata joskus Lappiin töihin. Kielitaidosta se ei olisi ollut kiinni – hän oli oppinut saamea koulussa ja arveli pääsevänsä nopeasti kärryille, jos työ vaatii.

Epäilemättä.

Matti Virtanen
Kirjoittaja oli Annukka Roinisen esimies ja työtoveri Ylen Ajankohtaistoiminnassa 2010-2014.

    Seuraa uutisia tästä aiheesta

  • Kuolleet
  • Journalismi
  • Yle