Muistot    |   Kuolleet

Aili Heikkinen

Yliopettaja Aili Maria Heikkinen kuoli Oulussa 14. toukokuuta 2016 92-vuotiaana. Hän oli syntynyt Yli-Iissä 19. maaliskuuta 1924.

Yliopettaja Aili Heikkinen s. 19.03.1924 k. 14.05.2016

Yliopettaja Aili Maria Heikkinenkuoli Oulussa 14. toukokuuta 2016 92-vuotiaana. Hän oli syntynyt Yli-Iissä 19. maaliskuuta 1924.

Lapsuus Heikkisen kymmenlapsisessa perheessä saattoi olla niukkaa, mutta omavaraistaloudessa pärjättiin. Lapset tekivät maatalon töitä ja oppivat arvostamaan niitä. Vanhemmat kannustivat heitä opiskelemaan haluamiinsa ammatteihin.

Kaiston koulu antoi eväät opintielle, isänmaalliseen ajatteluun ja yhteiskunnalliseen toimintaan. Aili sai liittyä pikkulottiin ennen sotia ja hän oppi toimimaan kriisien varalta, avustamaan suojeluskuntaa, evakkojakin.

Talvisodan aikana hän oli ilmavartiossa Yli-Iin kirkontornissa. Jatkosota koetteli sitten perhettä mitä julmimmin, kun kaksi poikaa kuoli. Sotien veteraanit ja entiset lotat ovat olleet Heikkiselle halki elämän kuin veljiä ja siskoja. Sodan aikaisista ansioistaan Aili on saanut monia muistomitaleita.

Opetustyö kiinnosti lahjakasta Ailia pienestä pitäen. Sotien jälkeen hän oli opettajana Inarissa, Rovaniemen maalaiskunnassa ja valmistuttuaan Yli-Iin Tannilan koulussa.

Sen jälkeen alkoivat työvuodet Oulussa. Kun Oulun opettajakorkeakoulu aloitti toimintansa, tarvittiin harjoitteluluokkia.

Heikkinen toimi opettajana lähes 40 vuotta jääden eläkkeelle Oulun yliopiston harjoittelukoulun luokanlehtorin virasta 1987.

Hän opetti opettajankoulutuslaitoksessa päätoimensa ohella suullista esitystaitoa, nukketeatteria sekä alkuopetuksen didaktiikkaa, Lassinkallion yhteiskoulussa musiikkia sekä lastentarhaopettajaopistossa musiikkia ja alkuopetusta.

Heikkinen oli innovatiivinen.

Hän kehitti kokonaisoppimisen mallia, alkuopetusta, yhdysluokkaopetusta sekä taito- ja taideaineiden opetusta. Myöhemmin hän osallistui ympäristöopin kirjasarjan tekoon. Taitavalta kirjoittajalta ilmestyi omiakin kirjoja ja lehtiartikkeleita.

Heikkinen osallistui järjestötoimintaan. Hän toimi muun muassa seurakunnassa, sotilaskotiyhdistyksessä, Soroptimisteissa.

Entisen oppilaan mielestä Aili antoi oikean elämänasenteen. Hän koulutti elämää, ei vain koulua varten.

Non scholae sed vitae.

Marjatta Kaikkonen
Anja Lindh

Kirjoittajat ovat Aili Heikkisen työtovereita ja ystäviä.

    Seuraa uutisia tästä aiheesta

  • Kuolleet