Muistot    |   Kuolleet

Pekka Laurén

Patologian professori Pekka Laurén kuoli äkilliseen sairauskohtaukseen 93 vuoden iässä kotonaan Turussa 27. toukokuuta 2016. Hän oli syntynyt Tampereella 8. marraskuuta 1922.

Lääkäri, patologian professori Pekka Laurén s. 08.11.1922 k. 27.05.2016

Patologian professori Pekka Laurén kuoli äkilliseen sairauskohtaukseen 93 vuoden iässä kotonaan Turussa 27. toukokuuta 2016. Hän oli syntynyt Tampereella 8. marraskuuta 1922.

Laurén opiskeli lääketiedettä Helsingissä ja suoritti opintojen ohessa yo-merkonomin tutkinnon. Hän työskenteli 1950- ja 1960-luvuilla Turun yliopiston patologian laitoksen assistenttina ja laboraattorina. Vuosina 1952–1959 hän oli muun muassa Kudos Oy Silon toimitusjohtaja.

Vasta vuoden 1960 alusta Laurén palasi akateemiseen elämään: lääketieteen ja kirurgian tohtori (1961), patologian erikoislääkäri (1961), patologian dosentti (1963) ja patologian apulaisprofessori (1965).

Neljän vuoden virkavapaan turvin hän perusti Tansanian Kilimanjaron Christian Medical Centre -sairaalaan ajanmukaisen patologian osaston, johti sitä ja koulutti henkilökunnan. Eläkkeelle hän jäi 1988.

Tutkimustyössään Laurén keskittyi pääasiassa ruuansulatuskanavan kasvainten patologiaan ja pyrki yksittäishavaintojen sijaan synteeseihin. Hänen merkittävin perintönsä patologian alalla on mahasyövän luokittelu kahteen sekä synnyltään että hoitotuloksiltaan erilaiseen tyyppiin. Kyseessä on ehkä suomalaisen lääketieteellisen tutkimuksen eniten referoitu artikkeli.

Laurén opetti lukuisia medisiinarisukupolvia. Hän koulutti erikoistuvia lääkäreitä patologian diagnostiikkaan, ja valtaosa silloisista oppilaista siirtyi keskussairaalaverkoston ylilääkäreiksi. Patologian alalle aikoville hän opetti kädestä pitäen lausuntojen sisältöä ja muotoa. Laurénin konsultaatio-opetus oli erikoistuvien keskuudessa suosittua.

Oman ja vanhempiensa kuvauksen mukaan Laurén oli luonteeltaan ujo ja vähänpuheinen. Vaikka näitä piirteitä ei liike-elämässä juurikaan arvosteta, hän uudisti Silon logistiikan. Kauppaopiston peruja olleella pikakirjoitustaidolla oli käyttöä myös tutkimustyössä ja kongresseissa. Laurénin olemusta sävytti herrasmiehen brittiläistyyppinen huumori.

Laurénilla oli luottamustehtäviä muun muassa Turun kauppakorkeakoulun ja Turun yliopiston hallituksissa. Purjehdusharrastuksen myötä hän oli perustamassa Merikarhut ry:n Turun-piiriä. Laurénille onkin myönnetty Merikarhujen ja Turun Pursiseuran kunniamerkit. Nuorisotyössä hän toimi meripartiolippukunta Puhurin Poikien johtajana.

Markku Kallajoki
Harry Kujari

Kirjoittajat ovat TYKS:n patologian osaston erikoislääkäreitä ja Pekka Laurénin oppilaita.

    Seuraa uutisia tästä aiheesta

  • Kuolleet