Muistot    |   Kuolleet

Seppo Uusitalo

Seppo Uusitalo 1943–2016

Tekniikan lisensiaatti Seppo Uusitalo s. 19.02.1943 k. 02.06.2016

Tekniikan lisensiaatti Seppo Juhani Uusitalo kuoli 2. kesäkuuta 2016 Espoossa. Hän oli syntynyt Karvialla 19. helmikuuta 1943 ja oli kuollessaan 73-vuotias. Hän asui lapsena Hämeenlinnassa ja muutti 60- ja 70-lukujen taitteessa Helsingin kautta Espooseen, loppuiäkseen.

Uusitalo pärjäsi Parkinsonin taudista huolimatta pitkään verraten hyvin. Viimeisinä kuukausina hänen tilansa kuitenkin huononi nopeasti.

Uusitalo oli pätevä koulussa ja pääsi ainakin kahteen eri otteeseen hyppäämään joko kokonaisen taikka puolikkaan oppivuoden yli. Akateemisen uransa hän suoritti Teknillisessä Korkeakoulussa (nykyään Aalto-yliopisto), teknillisen fysiikan laitoksella. Akateemiselle puolelle hän palasi myöhemmin toimiessaan yliopettajana ja matematiikan opettajana Tietotekniikan koulutusohjelmassa EVTEK-ammattikorkeakoulussa.

Ensimmäinen varsinainen työpaikka Uusitalolla oli tutkijana Outokumpu Osakeyhtiössä. Siellä hän sai nimensä patentteihin, jotka käsittelivät elementtien pitoisuuden mittaamista ns. gamma-kapturoinnissa sekä hiukkasten koon määrittelyä lietteessä tahi sementissä.

Tieteet, matematiikka ja numerot olivat aina lähellä Uusitalon sydäntä – vai tulisiko sanoa, aivoja.

Hän oli toimittamassa Tekniikan Matematiikka -sarjaa ja kirjoitti pitkään omaa matemaattista tietokirjaa, joka sisälsi valtavan paljon matematiikan historiaa, teoriaa, kaavioita ja omia esimerkkejä, mutta kirja jäi vielä julkaisematta.

1970-luvun lopulla Uusitalo kehitti itse keksimänsä kaavan, jolla hänen poikansa sai Rubikin kuution ’koottua’ alle minuutissa – myöhemmin sitten tuli julkisuuteen parempiakin kaavoja.

Matematiikan lisäksi Uusitalolle olivat rakkaita luonto ja luonnontieteet, erityisesti kasvit, ja hän kehitti itseään jatkuvasti näillä aloilla. Lisäksi hän harrasti DX-kuuntelua, tähtitiedettä sekä kielten, kuten saamen ja japanin kielen, opiskelua.

Viimeisinä sanoinaan Uusitalo totesi, että ’sitä minä kannatan’. Tämä juhlavalta kuulostava lause viittasi siihen, että hän alkoi väsymään poikansa vierailun aikana ja kannatti pojan lähtöä. Hän sai vielä viimeisinä hetkinään nähdä mobiililaitteesta kuvia lasten ja lastenlasten lisäksi eräistäkin helmi- ja lehtopöllöistä sekä kämmeköistä.

Perheelleen Uusitalo oli mitä lämpimin, reiluin ja opettavaisin. Kolmesta lapsesta yksi seurasi sittemmin Uusitalon jälkiä teknillisen fysiikan pariin ja toinen opetusalalle.

Uusitalo löysi vaimonsa Ainon vuonna 1965, ja he pysyivät yhdessä aina perheenisän viimeiseen henkäykseen asti.

Erkko Uusitalo
Kirjoittaja on Seppo Uusitalon poika.

    Seuraa uutisia tästä aiheesta

  • Kuolleet