Muistot    |   Kuolleet

Kurt Swanljung

Kurt Swanljung 1918–2016

Vuorineuvos Kurt Swanljung s. 06.06.1918 k. 16.05.2016

Vuorineuvos, varatuomari Kurt Swanljung kuoli 16.5.2016 Helsingissä 97-vuotiaana. Hän oli syntynyt Vaasassa 6.6.1918.

Swanljung toimi Kymiyhtiön toimitusjohtajana vuosina 1966–79 ja sen jälkeen vielä Kymmene-konsernin hallituksen varapuheenjohtajana kymmenen vuoden ajan.

Luopuessaan luottamustehtävistään 1989 Swanljung muisteli Uutiskymi-lehdessä työvuosiaan ja totesi, että siirtyessään pienestä Sunila-yhtiöstä suureen Kymiyhtiöön tehtävää oli paljon, koska ”Kymiyhtiö oli erittäin vanhanaikaisesti johdettu yritys. Jouduin heti alkuun käyttämään paljon aikaa pts-toiminnan ja nykyaikaisen budjetoinnin kehittämiseen.”

Edeltäjäänsä vuorineuvos Ekholmia hän kuitenkin kiitteli siitä, että Kuusanniemen sellutehdas oli saatu juuri valmiiksi. ”Se oli erittäin tärkeä ja kaukonäköinen investointi, joka teki mahdolliseksi paperintuotannon kasvun ja kehittämisen”, totesi Swanljung. Uuden toimitusjohtajan tehtäväksi jäi paperintuotannon lisäys, mikä sitten tapahtui nopeasti.

Voikkaalle hankittiin yhtiön siihen saakka suurin kone PK 18, joka ryhtyi valmistamaan aikakauslehtipaperia. Uusi sellutehdas edellytti hienopaperikoneen hankintaa. Vuonna 1970 käynnistynyt PK 7 sijoitettiin sellutehtaan läheisyyteen, mikä enteili paperintuotannon siirtymistä kokonaan Kuusanniemen tehdasalueelle.

Kolmas suuri hanke uudella vuorineuvoksella oli Kymintehtaan vanhan sulfiittisellutehtaan lopettaminen ja Kuusanniemen tehtaan laajentaminen. Uuden sellulinjan rahoittamista Swanljung piti uransa yhtenä vaikeimpana projektina huomioon ottaen öljykriisin jälkeiset vaikeudet. Laajennus kuitenkin teki mahdolliseksi paperintuotannon myöhemmän kasvun. Pelkojakin oli, sillä Kymiyhtiö lähti 70-luvulla mukaan petrokemialliseen teollisuuteen, sillä muovin arveltiin jossakin määrin syrjäyttävän paperin.

Swanljungilla riitti työsarkaa myös ulkomailla. Heti ensi töikseen hän organisoi Kymiyhtiön englantilaisen tytäryhtiön Star Paperin johtamismallin uusiksi. Samanaikaisesti hän neuvotteli Kaukas-yhtiön kanssa uuden paperitehtaan Nordland Papierin rakentamisesta Saksaan.

Hienopaperituotannon kasvu edellytti myynnin uudelleenjärjestelyjä. Kymiyhtiö perusti oman maailmanlaajuisen myyntiorganisaationsa, jolla oli konttoreita useissa Euroopan maidssa. Yhdysvalloissa ja Australiassa. Se oli vahva perusta nykyiselle UPM-konsernin omalle myyntiorganisaatiolle.

Myynnin uudistaminen edellytti lisäksi uuden yrityskuvan rakentamista. Tämä hanke johti mm. yhtiön nimen muutokseen. Kymin Osakeyhtiöstä tuli Kymi Kymmene Oy.

Swanljungin ansioluetteloon on vielä lisättävä hänen panoksensa Verlan vanhan pahvitehtaan museoinnissa.

Vaikka vuorineuvos Swanljung jäi Kymiyhtiön henkilökunnalle etäiseksi hahmoksi, hänet tunnettiin paikkakunnalla siitä, että kulkiessaan pääkonttorilta kävellen kotiinsa hän tervehti kaikkia vastaantulijoita. Syynä oli se, ettei hän voinut olla varma keitä hän tunsi, joten oli syytä ottaa huomioon kaikki, koska suurella todennäköisyydellä he olivat kymiyhtiöläisiä.

Eero Niinikoski
Kirjoittaja on kulttuurineuvos, joka toimi Kymiyhtiön tiedotuspäällikkönä Swanljungin työuran loppuvaiheessa.

    Seuraa uutisia tästä aiheesta

  • Kuolleet