Muistot    |   Kuolleet

Caroline Aherne

Caroline Aherne 1963–2016

Näyttelijä Caroline Aherne s. 24.12.1963 k. 02.06.2016

Englantilainen komedianäyttelijä ja -kirjoittaja Caroline Aherne kuoli keuhkosyöpään kotonaan Timperleyssa Manchesterissa 2. kesäkuuta 2016 52-vuotiaana. Hänellä oli havaittu keuhkosyöpä vuonna 2014. Sitä ennen hän oli sairastanut silmän verkkokalvon syövän lapsena sekä virtsarakon syövän.

Aherne syntyi Lontoossa jouluaattona 1963, mutta kasvoi Manchesterissa, jonka työväenkulttuuri oli suuressa roolissa hänen kirjoittamissaan sketseissä ja komediasarjoissa.

Niistä tunnetuin on The Royle Family (Sohvanvaltaajat), joka kertoo tv:n edessä viihtyvästä manchesterilaisperheestä. Aherne esitti sarjassa perheen tytärtä Deniseä, ja hänen käsikirjoittajakumppaninsa Craig Cash esitti tämän puolisoa Davea.

Aherne ja Cash olivat saaneet alun perin mainetta kirjoittamallaan kassatyttö-sketsillä The Fast Show’ssa, jossa Ahernen esittämä kaupan kassa kommentoi näsäviisaasti asiakkaiden ostoksia. Muita Ahernen ikimuistoisia hahmoja sarjassa olivat muun muassa ”Chanel 9”:n säätyttö Poula Fisch, jonka tunnuslause oli ”Scorchio!”, sekä yksinkertainen mutta positiivinen teiniäiti Janine.

The Fast Show (Ruuvit löysällä, 1994–1997) oli yksi Britannian suosituimpia tv-sarjoja, ja sen suosion ansiosta myös Ahernen ura lähti nousuun. Hän sai oman keskusteluohjelman, jossa hän esiintyi lempeänä, mutta teräväkielisenä Mrs. Mertonina, kuvitteellisena isoäitinä, jonka tunnetuimpiin sutkauksiin kuului tiedustella taikuri Paul Danielsin puolisolta Debbie McGeeltä, mikä sai hänet alun perin ihastumaan ”miljonääri Paul Danielsiin”.

Suosio ei tullut ilman painolastia. Julkisuuden seurauksena Aherne kärsi masennuksesta ja alkoholismista. Hän yritti itsemurhaa unilääkkeillä 1998. The Royle Family (1998–2000) antoi Ahernelle mahdollisuuden paeta työntekoon kokemusta, jota hän itse kutsui ”aallonpohjakseen”.

Aherne oli naimisissa Joy Divisionin ja New Orderin entisen basistin Peter Hookin kanssa 1994–1997.

The Royle Familyn tunnuskappaleena soi Oasiksen Half the World Away. Kappaleen kirjoittanut Noel Gallagher esitti sen lauantaina Nashvillen The Ryman Auditoriumin konsertissa kuultuaan uutiset ystävänsä Ahernen menehtymisestä.

Otto Talvio

    Seuraa uutisia tästä aiheesta

  • Kuolleet
  • Televisio