Muistot    |   Kuolleet

Erkki Heikkinen

Erkki Heikkinen 1945–2016

Liikemies Erkki Heikkinen s. 30.12.1945 k. 01.06.2016

Liikemies Erkki Heikkinenkuoli vakavaan sairauteen Vantaalla 1. kesäkuuta 2016. Hän oli 70-vuotias, syntynyt 30. joulukuuta 1945.

Heikkinen syntyi Lieksassa. Perhe muutti Vihtiin vuonna 1956, missä Heikkinen kävi koulunsa loppuun. Nuorukaisen ura käynnistyi autojen parissa. Hän oli töissä autokorjaamossa, ajoi väliin bussiakin, mutta armeijan jälkeen rekkakuskin ura vei mukanaan – ensin Pohjoismaihin, sitten eri puolille Eurooppaa. Itse hän muisteli mieluusti hurjaa nuoruuttaan. Saksassa hän ystävystyi muun muassa Irwinin ja Vexi Salmen kanssa.

Rekka vei Heikkisen 1970-luvun lopulla Irakiin, missä hän toimi Lohja Oy:n palveluksessa – virallisesti rekkakuskina, mutta todellisuudessa hyvien suhteidensa ja ilmeisten liikemieskykyjensä myötä kaoottisessa maassa betonikauppoja tehden. Hän viihtyi Irakissa kuusi vuotta.

Vuonna 1989 Heikkinen perusti Helsinkiin Basokin, joka alkoi myydä rakennusmateriaaleja, ennen kaikkea Breplasta-tasoitetta, minkä avulla hän lähinnä tekikin omaisuutensa. Hän myi Basokin Teknokselle vuonna 2003. Tuolloin hän jo harkitsi eläkkeelle siirtymistä, varsinkin kun 2000-luvun alussa hankittu asunto Äkäslompolossa oli käynyt rakkaaksi. Siellä hän vietti miltei puolet vuodesta. Kylän väkikin oppi nopeasti tuntemaan boheemin liikemiehen, joka saattoi ajaa avoautollaan keskellä talvea susihattu päässä ja susihanskat käsissä.

Heikkinen kuitenkin perusti Detoxin, jonka yhdistyi Kirjopiiskan kanssa 2006 Kirjovärit Oy:ksi. Yritys erikoistui tuottamaan ja tuomaan maahan maaleja, maalaustarvikkeita sekä kultaus- ja entisöintitarvikkeita.

Erkki Heikkisen varsinaisia rakkauksia olivat kalkki ja kalkkimaali. Jos kuulijalla oli vähänkin kiinnostusta, saattoi hän pitää ravintolapöydässä tunnin pituisen luennon perinteisen kalkkimaalauksen saloista.

Heikkinen harrasti kulttuuria monipuolisesti. Liikematkalla Saksaan hän saattoi käydä klassisen musiikin konsertissa samalla kun runokirja odotti jo rekkavuosilta tutun majatalon yöpöydällä.

Erityisasema oli kuitenkin kuvataiteilla. Heikkinen keräsi intiimin taidekokoelman, jonka testamenttasi Helsingin Saskialle. Erityispiirre oli se, että hän hankki taidetta vain henkilökohtaisesti tuntemiltaan taiteilijoilta. Heitä ravintola Salven kantapöydässä kertyi vuosien mittaan useita. Jos hän kiinnostui voimakkaammin taiteilijasta, jota ei tuntenut, saattoi hän antaa tehtävän tutustuttaa itsensä kyseiseen taiteilijaan.

Tutustuminen oli helppoa. Iso-Ekinä tunnettu Heikkinen oli loistava seuramies, hyväntuulinen ja myhäilevä. Juttuja riitti yhtä lailla hurjilta nuoruusvuosilta kuin retkistä Itä-Baijerin kalkkilouhoksillekin.

Otso Kantokorpi
Kirjoittaja on helsinkiläinen taidekriitikko ja Erkki Heikkisen pitkäaikainen ystävä.

    Seuraa uutisia tästä aiheesta

  • Kuolleet
  • Kuvataide