Muistot    |   Kuolleet

Viljo S. Määttälä

Viljo S. Määttälä 1923–2016

Maakuntaneuvos Viljo S. Määttälä s. 05.09.1923 k. 30.05.2016

Kaustisenkansanmusiikkijuhlien pitkäaikainen hallituksen puheenjohtaja ja juhlien presidentti Viljo S. Määttälä kuoli 30. toukokuuta 2016 Kannuksessa, jossa hän viimeisen vuoden asui Kitinkannuksen kuntoutuskeskuksessa. Määttälä oli 92-vuotias, hän oli syntynyt Toholammilla 5. syyskuuta 1923.

Määttälän vaikutus Kaustisen kansanmusiikkijuhlien syntymiseen ja kehittymiseen oli kaikkein keskeisin. Kansantaiteemme eteneminen nykyiseksi hyväksytyksi osaksi valtionkin tukemaa kulttuurielämää henkilöityy erityisesti häneen.

Maakuntaneuvos, filosofian kunniatohtori Viljo S. Määttälä toimi monissa ammattitehtävissä Keski-Pohjanmaalla: muun muassa nuorisoseuran ja maakuntaliiton toiminnanjohtajana sekä Yleisradion aluetoimituksen esimiehenä ja ohjelmapäällikkönä. Ammattitehtäviensä lisäksi Määttälä oli hämmentävän vahva yhteiskunnallinen toimija niin maakunnallisesti kuin valtakunnallisestikin.

Jo vuonna 1973 Määttälä toimi puheenjohtajana opetusministeriön asettamassa Musiikinopetustoimikunnassa, jonka ideoihin maailmallakin ylistetyn musiikkioppilaitosjärjestelmämme kehittäminen paljolti perustuu. Hieno valtakunnallinen kulttuuripolitiikan kisällinäyte vei Määttälän sittemmin maakunnan ja läänin tehtävistä muun muassa Valtion säveltaidetoimikunnan puheenjohtajaksi ja Taiteen keskustoimikuntaan.

Viljo S. Määttälän kulttuuripoliittisissa näkökulmissa oli keskeistä muun muassa kyky asettaa olemassa olevat totuudet kyseenalaisiksi, sosiaalisesta ja alueellisesta tasa-arvosta huolehtiminen, vähemmistökulttuurien ja kaikkien kulttuurimme marginaalien huomioiminen, kansallinen näkökulma erityisesti kansankulttuurin korostamisena sekä ennakkoluuloton – jopa radikaaliksi luonnehdittava – asenne kulttuurielämän kehittämiseen.

Määttälä toteutti päämääriään mielikuvituksella ja luovuudella. Tärkeintä oli, että hänellä oli kyky mahdottomienkin haaveiden ja visioiden toteuttamiseen.

Kaustisen kansanmusiikkijuhlat Määttälä nosti erääksi keskeisimmistä kulttuurin kesätapahtumistamme. Juhlakansa muistaa hänet erinomaisena puhujana, joka vuosittain aina 2000-luvun alkuvuosiin saakka piti juhlien tervehdyspuheen ja päätösjuhlapuheen. Niiden kautta hän välitti maailmalle kansanmusiikki- ja kulttuurielämän kulloisetkin kehittämisen tarpeet.

Virallisten kuvioiden lisäksi juhlavieraiden muistikuvissa säilyvät Määttälän – tuttavallisemmin Viljon tai Villen – iloiset osallistuvat vierailut iltanuotioilla vohvelinpaistamisineen.

Määttälä jätti 2000-luvun alussa luottamustoimetkin nuoremmille, mutta eläkevuosina syntyi vielä komea sarja kirjoja, muun muassa omaelämäkerta, Kaustisen juhlien historiikki sekä keskipohjalaisen osuustoimintaliikkeen ja nuorisoseuraliikkeen historiat.

Emeritusprofessori Heikki Laitinen on korostanut työuraansa Kaustisen Pelimannitalossa ”Viljon yliopistona”: ”Viljo Ässältä sen opin – haaveilemista, uusien unien näkemistä ei saa koskaan lopettaa.”

Suomalainen kansankulttuuri jatkaa unelmaansa Viljo S. Määttälän hengessä.

Hannu Saha
Kirjoittaja on Viljo S. Määttälän ystävä, oppilas ja työtoveri.

    Seuraa uutisia tästä aiheesta

  • Kuolleet
  • Kaustisen kansanmusiikkijuhlat