Muistot    |   Kuolleet

Pertti Kolari

Pertti Kolari 1955–2016

Filosofian tohtori Pertti Kolari s. 25.11.1955 k. 03.05.2016

Filosofiantohtori, dosentti Pertti Kolarikuoli 21. kesäkuuta 2016 pitkään sairastettuaan. Hän oli 60-vuotias, syntynyt Helsingissä 25. marraskuuta 1955.

Kolari taisteli sitkeästi ja täydestä sydämestään presidentti Svinhufvudin kotimuseon Kotkaniemen pelastamiseksi.

Tärkeä saavutus oli, että hän ehti 3. toukokuuta 2016 allekirjoittaa Kotkaniemi-säätiön puheenjohtajana Museoviraston ja Senaatti-kiinteistöjen kanssa tehdyn Kotkaniemen avoinnapitoa ja käyttöä koskevan sopimuksen. Käytännössä sopimus esti kiinteistön menon myyntiin.

Voimiensa alkaessa hiipua sopimuksen allekirjoittamisen jälkeen Kolari kantoi vielä huolta Kotkaniemen tulevaisuudesta. Hän totesi, että nyt säätiö saattoi toden teolla käynnistää monet hankkeensa ja toimintansa.

Viimeisiä sähköpostiviestejä hän lähetti säätiön hallituksen jäsenille maatessaan syöpätautien poliklinikalla.

Läheskoko Kotkaniemi-säätiön puheenjohtajuutensa ajan Kolari tiesi aikansa mahdollisen rajallisuuden, mutta siitä huolimatta hän jaksoi toimia aktiivisesti Kotkaniemen hyväksi.

Voimia kuluttavista raskaista hoidoista huolimatta hän osallistui kokouksiin ja neuvotteluihin ja teki useita junamatkoja Lappeenrannasta Helsinkiin Kotkaniemen asioissa.

Hän osallistui Kotkaniemen puutarhan niitto- ja haravointitalkoisiin ja jaksoi innostaa ihmisiä Kotkaniemen asiassa.

Lukuisat vastaiskut eivät häntä lannistaneet, vaan hän etsi uusia ratkaisumahdollisuuksia ja keinoja, että Kotkaniemessä säilyisi museo ja sen palveluita voitaisiin kehittää.

Suomenkulttuurirahaston Etelä-Karjalan rahaston kulttuuripalkinnon Pertti Kolari sai vuonna 2014.

Lappeenrannan yliopiston yhteydessä toimineen Etelä-Karjalan instituutin johtajana hän edisti maakunnallisia kulttuuri- ja tutkimushankkeita. Tähän tehtävään hän siirtyi Lappeenrannan teknillisen yliopiston hallinnosta, jossa hän työskenteli varainhankinnan asiamiehenä.

Sitä ennen hän toimi yliopistolla tutkimus- ja innovaatiopalveluiden tutkimusasiamiehenä ja muissa tehtävissä vuodesta 2001 lähtien.

Vuosina 2002–2011 hän toimi myös Lappeenrannan teknillisen yliopiston tukisäätiön toiminnanjohtajana.

Ennen yliopistouraansa Pertti Kolari työskenteli Työterveyslaitoksen ja HYKS:n tutkijana sekä tutkimus- ja yritysjohdon tehtävissä teollisuudessa. Uransa aikana hän on kirjoittanut yli sata tieteellistä julkaisua.

Kolarinkiintymys Kotkaniemeen ja kotiseutuun syntyi jo lapsuus- ja nuoruusvuosina Luumäellä.

Hänen lapsuudenkotinsa oli vain parin kilometrin päässä Kotkaniemestä. Pertti Kolari teki merkittävän työn Kotkaniemen hyväksi, tärkeän kulttuuriteon.

Hänen poismenonsa jätti suuren aukon säätiön toimintaan. Hänellä oli kehittämisideoita ja tarmoa viedä asioita eteenpäin. Itseään korostamatta ja itseään säästämättä hän pani voimansa likoon tärkeäksi kokemansa asian eteen.

Tärkeä etappi Kotkaniemessä on saavutettu, muiden on hyvä siitä jatkaa.

Hilkka Suoanttila
Kirjoittaja on Pertti Kolarin työtoveri.

    Seuraa uutisia tästä aiheesta

  • Kuolleet