Muistot    |   Kuolleet

George C. Schoolfield

George C. Schoolfield 1925–2016

Professori George C. Schoolfield s. 14.08.1925 k. 21.07.2016

Yalen yliopiston saksalaisen ja pohjoismaisen kirjallisuuden emeritusprofessori George C. Schoolfieldkuoli kotonaan Connecticutin North Havenissa Yhdysvalloissa 21. heinäkuuta 2016 90-vuotiaana. Hän oli syntynyt West Virginian Charlestonissa 14. elokuuta 1925.

Schoolfield aloitti korkeakouluopintonsa Cincinnatin yliopistossa, missä hän valmistui maisteriksi vuonna 1947. Kaksi vuotta myöhemmin hän väitteli tohtoriksi Princetonin yliopistossa muusikoista Saksan kirjallisuudessa. Hän aloitti opetusuransa Harvardin yliopistossa samana vuonna ja opetti 1950- ja 60-luvulla useissa amerikkalaisissa yliopistoissa.

Vuodesta 1969 lähtien Schoolfield toimi saksalaisen ja pohjoismaisen kirjallisuuden professorina Yalessa aina eläköitymiseensä saakka vuonna 1995.

Pitkän tieteellisen uran aikana professori Schoolfield julkaisi teoksia monesta aiheesta Saksan barokin kirjallisuudesta suomenruotsalaiseen modernismiin. Julkaisuillaan, opetuksellaan ja työllään tieteellisissä seuroissa Schoolfield edisti tarmokkaasti pohjoismaisen kirjallisuuden tutkimuksen asemaa Yhdysvalloissa.

Hänen tunnetuimpia teoksiaan Suomen kirjallisuudesta ovat kirjat Edith Södergranista ja Elmer Diktoniuksesta. Runar Schildtiä käsittelevä teos ilmestyy puolestaan postuumisti myöhemmin tänä vuonna. Schoolfield on myös kääntänyt useiden suomalaiskirjailijoiden teoksia englanniksi, mm. Lars Huldénin runoutta. Schoolfieldin laaja ja monitieteinen Suomen tuntemus näkyy hänen Helsinkiä autonomian ajalla käsittelevästä kirjastaan Helsinki of the Czars: Finland’s Capital 1808–1918.

Professori Schoolfieldin työ on palkittu useaan otteeseen Suomessa. Vuonna 1976 hän sai Valkoisen ruusun 1. luokan ritarimerkin ja vuonna 1989 Suomen leijonan ritarikunnan komentajamerkin. Helsingin yliopisto vihki hänet kunniatohtoriksi vuonna 1990. Useista palkinnoista huolimatta George Schoolfieldia tunnettiin ja muistetaan nöyränä ja kannustavana herrasmiehenä.

Jason Lavery
Kirjoittaja on Oklahoman valtioyliopiston professori ja George Schoolfieldin entinen jatko-opiskelija.

    Seuraa uutisia tästä aiheesta

  • Kuolleet
  • Yliopistot
  • Kirjallisuus