Muistot

Juha Nikkanen

Rakastettu ja arvostettu aviomies, isä ja ystävä Juha Nikkanen kuoli äkilliseen sairaskohtaukseen Keuruulla 2. heinäkuuta 2016 rakkaan harrastuksensa parissa. Hän oli syntynyt 18. lokakuuta 1955 Valkeakoskella.

Juha Nikkanen s. 18.10.1955 k. 02.07.2016

Rakastettu ja arvostettu aviomies, isä ja ystävä Juha Nikkanen kuoli äkilliseen sairaskohtaukseen Keuruulla 2. heinäkuuta 2016 rakkaan harrastuksensa parissa. Hän oli syntynyt 18. lokakuuta 1955 Valkeakoskella.

Nikkasen elämässä mukana olleet jäivät suremaan syvästi menetyksensä johdosta, sillä hänellä oli suuri vaikutus monen ympärillään olleen ihmisen elämänkulkuun.

Ystävien muistellessa Nikkasta, nousee päällimmäisenä esiin ajatus siitä, kuinka erityinen ihminen hän oli. Hän ei päästänyt helposti lähelleen, minkä vuoksi ystävystyminen hänen kanssaan vaati aikaa ja arviointia. Mutta sitten, kun luottamus oli ansaittu, oli hän erityisen hyvä ystävä: sydämellinen, lämminhenkinen ja avulias.

Nikkanen antoi isällisiä neuvoja ja jaksoi tarpeen vaatiessa keskustella asioista vaikka aamun pikkutunneille saakka. Hän oli analysoiva tarkkailija, joka mielellään testasi keskustelukumppaniaan ja haastoi perustelemaan mielipiteensä.  Nikkanen myös ojensi ja osoitti sormella, kun siihen oli aihetta – niitä mielipiteitä hänen läheinen ystävänsä Minna kertoo arvostaneensa aina kovasti.

Nikkasen olemus henki luottamusta ja viisautta – sellaista harvinaislaatuista karismaa, jonka jokainen samassa tilassa Juhan kanssa aikaa viettänyt kyllä huomasi.

Nikkanen oli helppo saada innostumaan uusista asioista, mutta pitkäaikaisin ja varmasti rakkain harrastus hänelle oli matkailun ohella moottoripyöräily. Näissä piireissä Nikkasta jäädään niin ikään suurella lämmöllä muistamaan, sillä hänen osaamisensa muun muassa kisojen reitittäjänä oli täysin omaa luokkaansa.

Nikkasen moottoripyöräystävälle Jukalle on jäänyt erityisesti mieleen eräs kokoontumisajo 2000-luvun alusta, kun lauantai-iltana baarissa joku herra palavin silmin väitteli, kumpi ajaisi kovempaa hiekkatiellä – Jukka kyykkypyörällään vai Nikkanen isolla matkapyörällään. Tuo asia jäi onneksi ratkaisematta, mutta sinä iltana alkoi Nikkasen ja Jukan ystävyys, joka kesti kaikki tuulet ja tuiskut.

Jukka muistelee, miten saattoi aina soittaa Nikkaselle ongelmatilanteissa. Oli tilanne mikä tahansa, jaksoi tämä aina neuvoa ja kannustaa. Miehet ehtivät kyykkiä lukemattomia tunteja yhdessä Nikkasen tallissa pyöriensä ympärillä pohtien, miten ongelmat käytännössä ratkaistaisiin. Lukemattomat olivat myös ne kerrat, joina miehet kyntivät yhdessä Keski-Suomen pikkupolkuja Nikkasen aina johtaessa paremman suunnistustaitonsa ansiosta. Paljon kertoo sekin, että ulosajonsa jälkeen soitti Jukka ensin Nikkaselle ennen 112:ta.

Nikkanen oli korvaamaton ystävänä mutta myös isänä. Hän oli juuri sellainen isä, jonka kaikki ansaitsisivat: rakastava ja lempeä hahmo, joka kuitenkin tarvittaessa osasi ojentaa jälkikasvuaan. Hän kertoi mielipiteensä asioihin kysyttäessä, mutta jätti tilaa omalle päätöksenteolle ja ratkaisuille. Hän osasi olla vanhempana kannustava, eikä koskaan lannistava. Nikkasen loppuajan elämää väritti erityisen paljon hänelle niin kovin rakas ensimmäinen lapsenlapsi, joka ehti puoli vuotta olla osa ylpeän isoisänsä elämää.

Minna Ala-aho
Jukka Rajamäki
Laura Rumbin

Kirjoittajista Minna Ala-aho ja Jukka Rajamäki ovat Juha Nikkasen ystäviä ja Laura Rumbin tämän tytär.