Muistot    |   Kuolleet

Eila Holmén

Eila Holmén 1931–2016

Tanssinopettaja Eila Holmén s. 04.10.1931 k. 18.07.2016

Tanssinopettaja Eila ”Tyti” Holmén, o.s. Alvesalo, kuoli 84-vuotiaana Alzheimerin tautiin 18. heinäkuuta 2016 Helsingin Kustaankartanossa. Hän oli syntynyt 4. lokakuuta 1931 muusikkoperheeseen, jossa äiti oli klassinen pianisti ja isä viulisti.

Vanhempien erottua tytär lähetettiin sotalapseksi Tanskaan, jossa hän omien sanojensa mukaan vietti elämänsä onnellisimmat vuodet. Eila piti tiiviisti yhteyttä kasvattiperheeseensä ”veljen” kuolemaan asti. Hän vieraili tyttärensä kanssa monesti Praeston idyllisellä pyökkimetsän ja hiekkarannan ympäröimällä maatilalla.

Suomeen palattuaan Eila kävi Töölön yhteiskoulun ja valmistui sitten sihteeriopistosta. Samoihin aikoihin hän aloitti kilpatanssiharrastuksen ja sai myöhemmin parikseen jo Suomen mestaruuksia voittaneen Orvo Holménin. ”Tuosta tytöstä tulee vaimoni”, Orvo oli kuiskannut kaverilleen rakastuttuaan ensisilmäyksellä vaaleaan neitoseen.

Holménit voittivat avioparina tanssiurheilussa kymmenen kertaa Suomen mestaruuden ja kruunuksi vielä Pohjoismaiden ja Keski-Euroopan mestaruudet. Nämä olivat ainutlaatuisia saavutuksia. Niinpä heistä tuli oman aikakautensa suomalaisia kilpatanssin ikoneja; lajista piittaamattomatkin tunsivat heidän nimensä.

Holménit esiintyivät myös muutamissa SF:n elokuvissa, esimerkiksi äskettäin jälleen tv:ssä esitetyssä Tähtisumua-filmissä (1961), jossa he hurmasivat tangollaan. Eila kuului Tanssiklubi Starin perustajiin, oli Suomen tanssinopettajain liiton pitkäaikainen sihteeri ja myös puheenjohtaja.

Kun 13 vuoden avioliitto päättyi, Eila joutui elättämään yksin tyttärensä ja vanhan äitinsä. Kymmeniä vuosia hän teki kahta työtä. Päivisin hän toimi harmaiden insinöörien ja poliitikkojen pesäpaikassa Sitrassa persoonallisena ja suorapuheisena sihteerinä, iltaisin opetti Elannon tanssikerhossa – siellä reilut 35 000 helsinkiläistä oppi tanssitaidon.

Eilan tanssinopetukselta eivät Sitran valtaapitävätkään välttyneet: tomera sihteeri perehdytti heidät paritanssin ja diskon saloihin. Tanssivaa sihteeriään sitralaiset muistivat tämän merkkipäivinä aina loppuun saakka.

Aidosti rakastettu ja innostava, jämpti mutta vaatimaton opettaja, kärsivällinen, ei oppilaita nöyryyttävä, ei koskaan itseään korostava. Sellaisena Eilan oppilaat hänet muistavat. Myös kilpakumppanit arvostivat hänen rehtiyttään ja avuliaisuuttaan.

Edes kesäisin Eila ei jättänyt rakasta tanssiaan vaan kiersi maaseudulla pitämässä lomalaisille kursseja. Toisinaan hänet palkattiin vetonaulaksi etelänmatkoille ja risteilyille. Tv-toimittaja Heikki Kahilan kanssa hän vieraili 1980- ja 1990-luvuilla kouluissa opettamassa tanssia ja veti televisiossa ”Lauantaitanssit”-tyylistä ohjelmaa Klippanin ravintolasaarella.

Sairastuttuaan Alzheimerin tautiin Eilan persoonallisuus muuttui moneksi vuodeksi. Välillä ikäväksikin, kuten sairauden luonteeseen kuuluu.

Liikuntakyvyn jo kovasti heikennyttyä Eila yllätti: kun samban tahdit valtasivat huoneen, hän innostui joraamaan pyörätuolissa Kustaankartanon B2:n ihanien hoitajien iloksi. Viimeisinä aikoina hän palasi jälleen lempeäksi omaksi itsekseen.

Marianne Holmén
Satu Saaristo

Kirjoittajat ovat Eila Holménin tytär ja kilpatanssia seurannut toimittaja ja perheystävä.

    Seuraa uutisia tästä aiheesta

  • Kuolleet
  • Tanssi