Muistot

Olli Ström

Filosofian maisteri Olli Ström kuoli sunnuntaina 17. elokuuta 2016 Kaarinassa vaikeaan sairauteen. Hän oli syntynyt 4. heinäkuuta 1945 Turun Heidekenillä.

Filosofian maisteri Olli Ström s. 04.07.1945 k. 17.08.2016

Filosofian maisteri Olli Ström kuoli sunnuntaina 17. elokuuta 2016 Kaarinassa vaikeaan sairauteen. Hän oli syntynyt 4. heinäkuuta 1945 Turun Heidekenillä.

Ström opiskeli Helsingin ja Turun yliopistoissa filosofiaa, geologiaa ja maantiedettä ja valmistui filosofian maisteriksi Turun yliopistosta. Työuransa eläkkeeseen asti hän teki Turun ja Porin läänin ympäristönsuojelun ylitarkastajana.

Ström vaikutti päätöksellään esimerkiksi Kaarlo Sarkian syntymäkodin kulttuurihistoriallisesti arvokkaan maiseman suojelemiseen. Hänen tieteellinen ambitionsa kohdentui ympäristönhoitokohteisiin, tunturien, kuten Muotkan, maaperän tutkimiseen sekä Lounaisen Suomen hiekkakivilohkareiden muodon kehitykseen jäätikkökuljetuksessa (V. Kaitasen kanssa). Näihin tutkimustuloksiin vedottiin muun muassa tunnetun Susiluolan iän kivikautisuutta puntaroitaessa.

Ström oli tunturien tuttu. Ne olivat hänen rakasta ikimaisemaansa, ja hän samosikin Lapissa vuosittain. Hän oli ehdoton oman tiensä kulkija, turhien sääntöjen ja sovinnaisuuksien kyseenalaistaja. Erityisesti Ström halusi puolustaa seksuaalivähemmistöjä ja syrjittyjä.

"Soivan" lapsuudenkodin, jossa viljeltiin myös ääneen lukemista, perintönä Olli Ström sai rakkauden musiikkiin ja kirjoittamiseen. Hän opiskeli laulua ensin äitinsä, Turun Klassillisen lyseon säkenöivän musiikinopettajan Maija Korhosen, sitten Lauri Lahtisen johdolla.

Ström lauloi Ylioppilaskunnan Laulajissa, Turun NMKY:n kuorossa sekä Osmo Vänskän johtamassa opiskelijoiden Ikhtys-gospelkuorossa. Herkällä aurinkoluonteellaan ja tenoraalisella laulunlahjallaan hän loi juhlaa lähimmäisilleen empimättä.

Kahdelle sisarelleen Olli on sielunveli ja kummilapsilleen kaivattu eno. Viimeisiä päiviään hän sai jakaa puolison kanssa kotipuutarhan katveessa jasmiinien kukkiessa.

Maija-Liisa Ström
Kirjoittaja on Olli Strömin sisar.