Muistot    |   Kuolleet

Sonia Rykiel

Neuleet muodikkaiksi nostanut ja omaa nimeään kantavan muotitalon perustanut ranskalainen Sonia Rykiel kuoli Pariisissa 25. elokuuta 2016 86-vuotiaana. Hän oli sairastanut pitkään Parkinsonin tautia. Hän oli tyttönimeltään Flis, ja syntynyt 25. toukokuuta 1930 juuriltaan romanialais-venäläiseen perheeseen Neuillyssä, Pariisin reunalla.

Muotisuunnittelija Sonia Rykiel s. 25.05.1930 k. 25.08.2016

Neuleet muodikkaiksi nostanut ja omaa nimeään kantavan muotitalon perustanut ranskalainen Sonia Rykiel kuoli Pariisissa 25. elokuuta 2016 86-vuotiaana. Hän oli sairastanut pitkään Parkinsonin tautia.

Hän oli tyttönimeltään Flis, ja syntynyt 25. toukokuuta 1930 juuriltaan romanialais-venäläiseen perheeseen Neuillyssä, Pariisin reunalla.

Ensikosketuksensa muoti-alaan Rykiel sai päästessään 18-vuotiaana pariisilaiseen vaateliikkeeseen somistajaksi. Hän avioitui sen omistajan Sam Rykielin kanssa 1953.

Tultuaan raskaaksi Sonia Rykiel loi liikkeelle äitiysmekon ja vartalonmyötäisiä, ohuita ja raidallisia neuleita.

Jälkimmäisistä tuli muoti-ilmiö, kun laulaja Françoise Hardy ja näyttelijät Brigitte Bardot ja Audrey Hepburn käyttivät niitä.

Oman liikkeensä ja merkkinsä Sonia Rykiel perusti avioeronsa jälkeen 1968. Ranskaa ravistelivat silloin opiskelijamellakat, ja hänen naistenvaatteensa olivat ajan hermolla edustaessaan pukeutumisen vapautta vastoin porvarillisia muotikäsityksiä.

”Neuleiden kuningattarena” tunnettu Rykiel rohkaisi naisia pukeutumaan eksentrisesti ja sopeuttamaan muodin omaan vartaloonsa. Hän vahvisti osaltaan mielikuvaa Seinen vasemmasta rannasta Pariisin muotikeskuksena. Lasten- ja miestenvaatteisiin laajentaneen brändinsä punatukkaisena keulakuvana Rykiel oli tyylikäs muoti-ikoni, joka myös esitti itseään Robert Altmanin muotimaailmaan sijoittuvassa komediassa Prêt-à-porter (1994).

Rykiel yllätti vielä 72-vuotiaana lisäämällä seksilelut muotitalonsa tuotevalikoimaan.

Hän jätti perheyhtiön johdon lopulta tyttärelleen Nathalie Rykielille, joka myi osake-enemmistön hongkongilaiselle Fung Brands -sijoitusyhtiölle 2012.

Kauppa nosti Sonia Rykiel -brändin todella globaaliksi avaamalla sille ovet Aasian markkinoille.

Petri Immonen

    Seuraa uutisia tästä aiheesta

  • Kuolleet