Muistot    |   Kuolleet

Olli Hella

Olli Hella 1961–2016

Toimittaja Olli Hella s. 08.07.1961 k. 28.07.2016

Demokraatin politiikan toimittaja Olli Hella kuoli pitkään sairastettuaan Terhokodissa 28. heinäkuuta 2016. Hän oli 55-vuotias, syntynyt 8. heinäkuuta 1961 Karjala Tl:ssä.

Hellan journalistinen ura käynnistyi varhain. Vain vähän yli parikymppisenä Helsingin yliopiston opiskelijana hän tempautui mukaan Radio Cityn toimitukseen. Pääkaupungin ensimmäinen yksityinen paikallisradio aloitti toimintansa vapunaattona 1985.

Monien muiden paikallisradioiden pioneerien tapaan Olli Hella löysi itsensä jälleen Yleisradion palkkalistoilta. Radion yhteiskunnalliselle toimitukselle hän toimitti radiopakinoita.

Hän työskenteli myös mm. radio- ja tv-uutisissa. Television puolella hän tieteestä laajalla skaalalla kiinnostuneena toimitti tietenkin Prismaa, Ylen tiedeohjelmaa.

Myöhempinä vuosina Hella oli toimittajana Tieteen päivien vakio-osallistujia, samaten esimerkiksi kirjamessujen tietokirjallisuuskeskustelut vetivät häntä puoleensa.

Vuodet Brysselissä laajensivat Hellan maailmankuvaa. Euroopan parlamentissa hän työskenteli edustaja Reino Paasilinnan avustajana. Eurooppalaisessa ympäristössä laajasta kielitaidosta oli todella hyötyä.

Hella puhui englantia ja ranskaa sujuvasti, ruotsilla ja saksallakin hän tuli toimeen.

Eurooppalaisuus oli hänelle myöhemminkin sekä ideologisesti että sivistyksellisesti tärkeää. Olli Hellan ja Päivi Kairamo-Hellan perhe muutti takaisin Suomeen 2005.

Toimittuaan hetken aikaa SDP:n viestinnässä puoluetoimistolla Hella siirtyi Demokraatin toimitukseen politiikan toimittajaksi elokuussa 2006. Tämä uran viimeinen vaihe kesti lähes kymmenen vuotta.

Huomattavan osan työajastaan Hella työskenteli eduskunnassa, jonne hänet oli pysyvästi akkreditoitu. Siellä hän oli arvostettu ammattilainen ja pidetty yhteistyökumppani. Työn kautta löytyi myös hänen toinen puolisonsa Petra Hella.

Monipuolinen koulutus ja journalistinen ura eri välineissä ja tehtävissä olivat antaneet Hellalle huomattavan laajan tieto- ja sivistyspohjan. Hän oli omimmillaan syventävien taustajuttujen tekijänä. Hän ei myöskään peitellyt perusteltuja vankkoja mielipiteitään. Hellaa saattoi hyvin luonnehtia tulisieluiseksi journalistiksi. Työ ei ollut hänelle pelkkää työtä. Silloin kun hän oli töissä, hän eli sitä joka solullaan.

Hella oli pohdiskelija myös vapaa-ajallaan. Nuorempana hän pelasi shakkia aina kilpailutasolle saakka.

Hänen toinen bravuurilajinsa oli petanque, ”sorakenttien shakki”, kuten hän itse lajiaan mainosti. Petankki-innostuksen hän tartutti myös työyhteisöömme.

Musiikissa Olli Hella arvosti puhtautta. Siinä mielessä Johann Sebastian Bach oli ykkönen. Toisaalta hän piti myös David Bowien musiikista.

Olli Hella osasi nauttia elämän suurista ja pienistä iloista. Työyhteisössä ja ystävien kesken hänet tunnettiin tahdikkaana herrasmiehenä, jolta riitti empatiaa muille.

Läheiset ja erityisesti hänen kaksi poikaansa, Julius ja Albert, olivat Ollille tärkeintä elämässä.

Erityisesti hän kantoi huolta siitä, ettei voisi olla mukana 2-vuotiaan Albertin elämässä ja kasvattamisessa. Siksi hän kamppaili tosissaan aivosyöpää vastaan, vaikka tiesi, että ennuste oli huono eikä lääketieteellä ollut tarjota parannuskeinoa.

Antti Vuorenrinne
Rolf Bamberg
Aila Pääkkö

Kirjoittajat ovat Olli Hellan työtovereita.

    Seuraa uutisia tästä aiheesta

  • Kuolleet