Valikko
Muistot    |   Kuolleet

Pekka Valkeejärvi

Näyttelijä Pekka Valkeejärvi kuoli tiistaiaamuna 13. syyskuuta 2016 kotonaan vaikean sairauden murtamana. Hän oli kuollessaan 58-vuotias. Valkeejärvi oli syntynyt Helsingissä joulukuun 19. päivänä 1957.

Näyttelijä Pekka Valkeejärvi s. 19.12.1957 k. 13.09.2016

Suomen teatteriväki ei ollut ehtinyt toipua vielä edellistenkään kuolemantapausten aiheuttamasta järkytyksestä, kun jo tuli seuraava suru-uutinen.

Näyttelijä Pekka Valkeejärvi kuoli tiistaiaamuna 13. syyskuuta 2016 kotonaan vaikean sairauden murtamana. Hän oli kuollessaan 58-vuotias.

Valkeejärvi oli syntynyt Helsingissä joulukuun 19. päivänä 1957.

22-vuotiaana hän pyrki ja pääsi Teatterikorkeakouluun, jossa hän opiskeli Jouko Turkan oppilaana, yhtä aikaa muun muassa Antti Virmavirran, Satu Silvon ja Riitta Havukaisen kanssa.

Valmistuttuaan näyttelijäksi 1984 Valkeejärvi sai kiinnityksen KOM-teatteriin, jossa hän työskenteli aina viime syksynä alkaneeseen sairauslomaansa asti.

Yli 30-vuotisen teatteriuran ohessa Valkeejärvi teki lähes 30 roolia elokuvissa, kuten Paha maa, 8-pallo, Rööperi, Helmiä ja sikoja sekä Vares – Yksityisetsivä, samoin kuin useita tv-töitä. Vuonna 2008 hän näytteli Ivar Grandellin keskeisen roolin Helsingin kaupunginteatterin mittavassa, Kari Heiskasen ohjaamassa Missä kuljimme kerran -esityksessä.

Valkeejärven viimeiseksi työksi jäi arkkipiispan tiedeneuvonantajan rooli Juha Hurmeen Muuttomiehet-näytelmässä.

Ensi-ilta oli KOM-teatterissa lähes tasan vuosi sitten, syyskuun 16. päivänä 2015. Harjoitusten alkaessa näyttelijä oli vielä työkykyinen, mutta kymmenen ensimmäisen esityksen jälkeen ohjaaja Hurme astui hänen tilalleen. Asiasta ei haluttu tehdä numeroa.

”Se oli Valkkiksen oma idea. Hän rakensi roolin, minä hyppäsin valmiiseen reikään. En ole niin hullu, että olisin yrittänyt matkia Pekka Valkeejärveä”, Hurme sanoo. ”Se olisi ollut sitä paitsi mahdotontakin.”

Juha Hurme muistaa edesmennyttä näyttelijää lämmöllä:

”Hän oli yksinkulkija, individualisti, ihan erilainen kuin näyttelijät yleensä tai useimmat muut teatterin infantiilissa sosiaalisuudessa. Kun toiset höpöttelivät treenitauolla, Pekka luki Hesaria nurkassa – ja se oli kaikille ihan ok.”

Juha Hurme kirjoitti Muuttomiehet mittatilaustyönä KOMin kuudelle näyttelijälle.

”Pekalle lankesi sellainen jörön miehen rooli, eksentrinen, vähän yksinäinen, tosi sydämellinen hahmo”, Hurme kertoo. Näköisteos, siis.

Hurmeen mukaan Valkeejärvi meni tähän rooliin, kuten muihinkin, aivot edellä. Näyttelijä tutustui käsikirjoitukseen ja sen maailmaan analyyttisesti, huomioiden oman roolihahmonsa lisäksi henkilön funktion kokonaisuudessa. ”Neljä viidestä näyttelijästä ei tee näin, vaikka pitäisi.”

”Pekka opetteli tekstin hyvin heti alussa ja veti aika varmat linjat omalle työskentelylleen. Kyllä hän ohjaajan näkökulmankin otti huomioon, mutta oli myös ihastuttavalla tavalla laiska.”

”Hän ei halunnut tehdä näyttämöllä yhtään turhaa hyppyä eikä ilmettä. Sellainen äärimmäisen ekonominen älyllinen lakonisuus, se oli se hänen juttunsa, joka vangitsi myös yleisön huomion.”

Pekka Valkeejärvi tullaan muistamaan lämpimän jäyhästä karismastaan, vähäeleisestä näyttelemistavastaan sekä roolihahmojensa näköisyydestä persoonansa kanssa.

Hän oli kuuluisa myös siitä, ettei juuri koskaan antanut haastatteluita.

Näyttelijä piti lähipiirinsä loppuun saakka pienenä ja asiansa yksityisinä.

Juha Hurmetta lainaten: ”Valkkis antoi hölmöjen huhkia.”

Suna Vuori

    Seuraa uutisia tästä aiheesta

  • Teatteri
  • Kuolleet