Muistot

Simo Arras

Pitkäaikainen osuustoimintamies, valtiotieteen maisteri, reservin majuri Simo Arras kuoli Helsingissä 78 vuoden ikäisenä vaikeaan sairauteen 27. kesäkuuta 2016. Hän oli syntynyt Jämsänkoskella 18. kesäkuuta 1938.

Valtiotieteen maisteri Simo Arras s. 18.06.1938 k. 27.06.2016

Pitkäaikainen osuustoimintamies, valtiotieteen maisteri, reservin majuri Simo Arras kuoli Helsingissä 78 vuoden ikäisenä vaikeaan sairauteen 27. kesäkuuta 2016. Hän oli syntynyt Jämsänkoskella 18. kesäkuuta 1938.

Simo Arraksen elämäntyössä osuustoiminnalla oli keskeinen sija. Hän toimi Hankkijan liikeopiston johtajana 1980-luvulla.

Suomen ulkoministeriön palveluksessa Simo Arras osallistui maaseudun kehittämishankkeiden toteuttamiseen sekä suunnittelu- että kenttätehtävissä Sambiassa.

Osuustoiminta kuului myös näihin tehtäviin yritysten perustamis- ja neuvonta-asioissa.

Arraksen työrupeama Helsingin yliopistossa kesti kymmenisen vuotta, aluksi osuustoimintainstituutissa ja sen jälkeen Maaseudun tutkimus- ja koulutuskeskuksessa, johon instituutti liitettiin vuonna 2001.

Arraksen vastuulla oli osuustoiminnallista yrittäjyyttä edistävien koulutus- ja kehittämishankkeitten toteuttaminen yhteistyössä kuntien, oppilaitosten ja työvoima- ja elinkeinoviranomaisten kanssa.

Toiminta oli 1990-luvulla uraauurtavaa ja sillä luotiin perustaa osuuskuntamuotoisen yritysmuodon leviämiselle ja vakiintumiselle suomalaiseen pienyrittäjyyteen.

Simo Arras oli mukana myös yliopiston täydennyskoulutustoimintaan liittyvässä innovatiivisessa yrityshautomokoulutuksessa yhteistyössä Lahden tutkimus- ja koulutuskeskuksen (nykyisen Palmenia-instituutin) kanssa.

Yhteistyökumppanit tottuivat luottamaan Arrakseen, jolla oli vahva käytännön kokemus sekä yrittäjyydestä että koulutustehtävistä.

Kouluttajana hän saavutti sekä nuorten että varttuneiden oppilaidensa luottamuksen vankalla kokemuksellaan ja myötäelämistaidollaan.

Työyhteisön jäsenenä Arrasta arvostettiin yhteistyön rakentajana ja avoimena tiedon jakajana.

Siirryttyään eläkkeelle vuodesta 2003 alkaen Arras palasi läheiseksi kokemansa kehitysyhteistyön pariin muutaman tuttavansa kanssa perustamalla konsulttiyrityksen ja toteuttamalla sen kautta hanketehtäviä Afrikassa.

Simo Arras arvosti kansalaistoimintaa ja osallistui moniin yhteisiin rientoihin.

Hän kuului 1980-luvulla Kontulan urheilijoiden perustajiin ja osallistui toimintaan myös juniorien ohjaajana ja jalkapallotuomarina.

Afrikassakin hän työtehtäviensä lomassa tuomaroi kehitysyhteistyöfirmojen työntekijöiden välisiä puulaakipelejä.

Laulumiehenä Simo Arras kuului kotiseudullaan Mellun Lauluun.

Maanpuolustustyön hän koki erityisen läheiseksi. Tunnustukseksi ansioistaan hänet ylennettiin reservin majuriksi.

Ystävät, työtoverit ja yhteistyökumppanit muistavat kiitollisuudella ja lämmöllä Simo Arrasta ahkerasta ja innostavasta elämäntyöstä ja myötäelämisestä niin työssä kuin harrastustenkin yhteydessä kohtaamiensa ihmisten kanssa.

Arraksen lähiomaisiin kuuluivat puoliso, lapset, lastenlapset sekä jo tyttären tyttärenpoikakin.

Simo Arras on siunattu läheisten läsnä ollessa ja uurna lasketaan sukuhautaan Turun vanhalle hautausmaalle.

Tapani Köppä
Kirjoittaja on Simo Arraksen pitkäaikainen työtoveri ja ystävä.

    Seuraa uutisia tästä aiheesta

  • Kuolleet