Muistot    |   Kuolleet

Juha Soisalo

Juha Soisalo 1941–2016

Kuvataiteilija Juha Soisalo s. 16.05.1941 k. 24.08.2016

Kuvataiteilija Juha Soisalo menehtyi Hangossa 24. elokuuta 2016, 75-vuotiaana. Hän oli syntynyt Helsingissä 16. toukokuuta 1941.

Lapsuutensa ja kouluvuotensa hän vietti Lahdessa. Jo kouluaikana hän harrasti maalausta ja aloitti opintonsa Helsingissä Taideteollisen oppilaitoksen graafisella linjalla vuonna 1961.

Juha Soisalo edusti konstruktivistista abstraktia taidesuuntaa; hänen töissään oli usein mukana luontoa, merta ja taivasta, poptaiteen elementtejä, ripaus mystiikkaa ja surrealismiakin.

Hän oli mukana perustamassa Helsingin Taiteilijaseuraa vuonna 1967, ja samoihin aikoihin syntyi myös Aloha-ryhmä.

Tämä nuorten lahjakkaiden taiteilijoiden joukko majaili ns. Heimolan talossa, joka tunnettiin myös eduskunnan ensimmäisenä istuntopaikkana.

Aloha-ryhmä, jonka perustajiin kuuluivat Juha Soisalon ohella Timo Aalto, Jorma Hautala, Kari-Juhani Tolonen ja Raimo Walo, otti nimensä Heimolan talossa sijainneesta elokuvateatterista.

Nuoret taiteilijat pitivät ensimmäisen näyttelynsä vuonna 1968. He erikoistuivat serigrafiatekniikkaan, joka juuri tuohon aikaan oli lyönyt itsensä läpi.

Ryhmän tavoitteena oli levittää teoksiaan laajemman yleisön saataville ja näin edistää kuvataiteen demokratisoitumista. Viimeisen kerran ryhmä esiintyi yhdessä Helsingin Taidehallin Nuorten näyttelyssä vuonna 1969.

Helsingin kiihkeä taiteilijaelämä houkutuksineen vaihtui Soisalon kohdalla maaseudun rauhaan, kun hän vuonna 1975 muutti Marja-vaimoineen Karjalohjalle, jossa vierähti kolmisenkymmentä vuotta.

Sen jälkeen he siirtyivät Hankoon, jolloin Soisalo pääsi myös lähemmäksi rakasta harrastustaan purjehdusta.

Soisalon teoksia on muun muassa Amos Andersonin, Ateneumin, Helsingin kaupungin, Lahden, Rauman ja Saara Hildénin taidemuseoissa sekä Espoon, Hangon, Helsingin, Kotkan, Lahden, Lohjan ja Tampereen kaupunkien kokoelmissa samoin kuin lukuisten yritysten ja yksityisten hallussa. Kaikkiaan hän ehti esitellä töitään noin viidessäkymmenessä kotimaisessa ja parissakymmenessä ulkomaisessa näyttelyssä.

Kuvanveistäjä Zoltán Popovitsin kanssa Soisalo teki vuosikymmenet yhteistyötä. Viimeisen yhteisen näyttelynsä he pitivät Hangossa vuonna 2013.

Soisalo ja hänen taiteilijatoverinsa Jaakko Ahvonen joutuivat aikoinaan puolivahingossa seikkailemaan suomalaiseen elokuvaan, kun Åke Lindman poimi heidät rauhanturvaajiksi filmiinsä Laukaus Kyproksessa vuonna 1965. Juha esitti luonneosaa, taiteilijaa, muutamassa muussakin 60-luvun elokuvassa.

Soisalon taiteellinen verenperintö ilmenee hänen tyttärissään: Saara Soisalo on tunnettu jazzlaulajana ja Minna Soisalo puolestaan näyttelijänä.

Rakkaus mereen on periytynyt Pekka-pojalle, joka on kouluttautunut perämieheksi.

Valtion taidepalkinnon Juha Soisalo sai vuonna 1974. Valtion ylimääräistä taiteilijaeläkettä hän nautti vuodesta 2001.

Rankka sairaus varjosti taiteilijan viimeisiä vuosia, mutta tästä piittaamatta hän maalasi kiihkeästi, päivittäin, kunnes kotioloissa sattunut onnettomuus osoittautui kohtalokkaaksi.

Arto Häilä
Yrjö Höysniemi

Kirjoittajat ovat Juha Soisalon ystäviä.