Muistot    |   Kuolleet

Veikko Savolainen

Veikko ”Joonas” Savolainen 1929–2016

Sarjakuvataiteilija Veikko Savolainen s. 09.01.1929 k. 24.09.2016

Sarjakuvataiteilija Veikko Savolainenmenehtyi 24. syyskuuta 2016 verenmyrkytykseen Helsingissä 87 vuoden ikäisenä. Hän oli syntynyt Kymissä 9. tammikuuta 1929. Koti oli aluksi isoisän suurperheessä, jossa kunnioitettiin työntekoa ja arvostettiin laatua ja kauneutta.

Jo ennen kouluikää pieni Veikko oli innokas piirtäjä. Sarjakuvista hän kiinnostui erityisesti saatuaan lahjaksi 6-vuotiaana Alex Raymondin piirtämän Iskevä Salama -albumin.

Keskikoulun päättyessä Savolainen oli luokkansa priimus. Hän hylkäsi lukion turvallisen tien varmaan ammattiin ja valitsi elämänuransa intohimonsa mukaan. Tuohon aikaan ei ollut piirtäjäkoulutusta ja ainoa mahdollisuus sarjakuvapiirtäjän uralle oli tutkia muiden töitä ja piirtää piirtämistään. Myöhemmin hän opiskeli Vapaassa Taidekoulussa Unto Pusan ja Sam Vannin ohjauksessa.

Taiteilijanimellä Joonas kaikkien tuntema Savolainen oli suomalaisen sarjakuvahistorian merkittävin ja vaikutusvaltaisin henkilö, joka piirsi ammatikseen sarjakuvia vuodesta 1947 lähtien.

Savolaisen uran käännekohta oli Eljas Erkon puhelu 1949, jolla Erkko kutsui Savolaisen piirtämään Helsingin Sanomiin sarjakuvaa Jean Sibeliuksen elämästä. Kun Aino Sibelius kieltäytyi jyrkästi aiheesta, Savolainen kehitti Erkolle uuden sarjakuvan. Syntyi Joonas, seikkaileva taidemaalari.

Uransa alun nimimerkkiä VeSa käyttänyt Savolainen otti Joonas-sarjakuvan myötä itselleen taiteilijanimen Joonas.

Siitä seurasi kansainvälisestikin mitattuna huimaava ura, johon kuului sarjakuvia, poliittisia pilapiirroksia, live-piirtämistä television suorassa Pääministerin haastattelutunti -ohjelmassa, mainosanimaatioita ja kuvituksia.

Joonaksen rakkaimpiin sarjakuviin kuului Pellervo-lehteen tehty Unto Uneksija, jota hän piirsi 1966–2010.

Vuonna 1972 Savolainen kutsuttiin tekemään Williams-kustantamolle suomalainen sarjakuvalehti. Syntyi Sarjis, jonka kautta suuri joukko nykyhetken tunnetuimpia ”vanhoja” mestareita sai töitään julki.

Savolainen keksi itse juonet sarjoihinsa. Teksteistä kuvastui hänelle ominainen lämminhenkisyys ja huumori. Hän kehitteli suunnattoman määrän erilaisia ihmis- ja eläintyyppejä.

Savolainen piirsi siveltimellä. Hänen kätensä oli vakaa ja jälki sen mukaista. Hän ei koskaan suostunut jättämään hutiloitua piirustusta, vaikka ulkoinen paine ja aikapula olivat usein harmina.

Viimeinen Savolaisen julkaistu sarjakuva sulki ympyrän, sillä hän piirsi joulukuussa 2015 Ilta-Sanomiin Jean Sibelius -aiheisen sarjan. Silloin oli kulunut 66 vuotta siitä, kun Eljas Erkko oli kutsunut hänet Sanomiin Sibelius-piirtäjäksi.

Tenniksestä tuli tärkeä liikuntamuoto siitä asti, kun hän aloitti pelin veljensä kanssa 1957. Pelitovereista muodostui yhteisö, joka kannusti ja auttoi loppuun saakka.

Savolainen oli nuoruudesta lähtien valmis auttamaan läheisiään ja ystäviään. Hänen huumorinsa oli lämmintä, mikä jäänee useimmille päällimmäiseksi muistoksi.

Savolainen oli perustamassa Suomen Sarjakuvaseuraa 1971, hän oli kantava voima Jyväskylän iloisten kuvien piirtäjien päivillä ja hän oli uupumaton nuorten piirtäjien kouluttaja ja tukija.

Veikko Savolainen on palkittu Pro Finland -mitalilla ensimmäisenä sarjakuvantekijänä 2014. Hänet on myös aateloitu Puupäähattu-palkinnolla, sarjakuvaneuvoksen tittelillä ja Kemin sarjakuvapäivien Lempi Grand Prix -palkinnolla sekä 2014 Animaation sankari -arvonimellä suurista ansioistaan suomalaisen mainosanimaatioelokuvan parissa. 

Sulo Savolainen
Juhani Tolvanen

Kirjoittajat ovat veli ja sarjakuvatoimittaja-ystävä.

    Seuraa uutisia tästä aiheesta

  • Kuolleet
  • Sarjakuvat