Muistot    |   Kuolleet

Voitto Sulander

Voitto Sulander 1928–2016

Toimittaja Voitto Sulander s. 01.01.1928 k. 14.09.2016

Entinen Helsingin Sanomien urheilutoimittaja ja tunnettu urheilumies Voitto Sulander kuoli 14. syyskuuta 2016 lantioleikkauksen aiheuttamiin jälkiseurauksiin.

Sulander oli syntynyt Helsingissä 1. tammikuuta 1928. Hän oli kuollessaan 88-vuotias ja yksi vanhimmista Urheilutoimittajien liiton jäsenistä.

Voitto Sulander valmistui voimistelunopettajaksi 1954 ja pestattiin samana vuonna Helsingin Sanomien urheilutoimittajaksi, työhön, josta hän jäi eläkkeelle 1990.

Sulander seurasi tarkasti jalka- ja jääpalloa sekä pikaluistelua ja toimi urheilutoimituksen uutispäällikkönä vuodesta 1970 eläkkeelle lähtöönsä saakka.

Jalkapallon ja jääpallon tiedotusvaliokuntiin aikanaan kuulunut Sulander toimi Jääpallokirjan toimittajana vuodesta 1981 lukien.

Jääpallon MM-kisoja hän seurasi vuodesta 1957 lähtien 1980-luvulle saakka.

Jalkapallon MM-turnauksista hän raportoi seitsemän kertaa Ruotsin kisoista 1958 lähtien ja pikaluistelun MM-kisoista hän kirjoitti 23 kertaa.

Voitto ”Suli” Sulander oli mielenkiintoinen mies, avulias ja mahtavan kielitaidon omaavana henkilönä aina paikalla, kun apua tarvittiin.

Sulander ei kuulunut mihinkään kirkolliseen järjestelmään tai systeemiin.

”Ei ihminen mitään ristiä tai muistomerkkiä tarvitse. Kun meikäläinen lähtee, ei siinä tarvita hautajaisia. Tuhka voidaan levittää vaikka sinne Malmin hautausmaan lehtoon”, totesi hän seilatessamme ”fiskarsilla” Turun saariston kauniiden saarien lomassa.

Saman tiedon Sulander oli välittänyt perillisilleen jo aikaa sitten.

Sulander piti ihmisistä ja keskusteli mielellään heidän kanssaan.

Laulumiehenä hänellä oli yhtenä matkakohteenaan Viron laulujuhlat, joissa kuultiin myös innokasta suomalaista ääntä.

”Se Kallion yhteiskoulun raittiusseuran puheenjohtajuus 1946 hymyilyttää joskus”, Sulander naureskeli vanhoja muistojaan ja tekemisiään.

Sulander kuului myös jalkapallotaitureihin. Parhaimmillaan hänet valittiin 1954 ennen Sanomiin siirtymistä Helsingin kaupunkijoukkueeseen jugoslavialaista Hajduk Splitiä vastaan.

Jalkapalloa Sulander seurasi viime vuosinaan kotonaan Käpylässä teeveestä silloin, kun kanavalta löytyi hyvän tason jalkapalloa.

”Näen sen verran, että pallo erottuu selvästi”, totesi Suli heikentyneestä näöstään.

Hesaria Suli pystyi seuraamaan omalla lukulaitteellaan.

”Kyllä niistä ajatuksista ehkä selvän sai, mutta niistä mietteistä ei paljoakaan uutta oppinut”, hän kertoi.

Sulanderin ansiolista kertoo arvostuksesta urheilumiehenä: Suomen Palloliiton kultainen ansiomerkki, Jääpalloliiton kultainen ansiomerkki, UPI:n kultainen ansiomerkki, Luisteluliiton tunnustusmerkki, Kauppakamarin kultainen ansiomerkki ja Sanoma Oy:n kultainen merkki.

Risto Forss
Kirjoittaja on eläkkeellä oleva toimittaja ja Voitto Sulanderin pitkäaikainen työtoveri Helsingin Sanomista.

    Seuraa uutisia tästä aiheesta

  • Kuolleet