Muistot    |   Kuolleet

Mikael Forsblom

Mikael Forsblom 1966–2016

Artesaani Mikael Forsblom s. 16.06.1966 k. 29.08.2016

Mikael ”Mika” Forsblom– taiteilijanimeltään Sir Willy Waterlily – loukkaantui rajussa auto-onnettomuudessa 29. elokuuta 2016 Orimattilassa ja kuoli seuraavana päivänä.

Hän oli täyttänyt viisikymmentä vuotta kesäkuun 16. päivä. Syksyksi suunnitellut juhlat ystävien ja sukulaisten kanssa vaihtuivat muistotilaisuuteen.

Forsblom syntyi Mikkelissä perheen 12. lapsena ja oli isompien sisarustensa hellimä, herkkäsieluinen poika. Forsblomin ollessa kahdeksanvuotias hänen isänsä kuoli auto-onnettomuudessa ja isän kaipuu seurasi häntä läpi elämän.

Valmistuttuaan vuonna 1987 artesaaniksi Mikkelin käsi- ja taideteollisuusoppilaitoksesta Forsblom muutti pääkaupunkiseudulle ja työskenteli suurimman osan elämästään tekstiilien ja visuaalisten asioiden parissa – mm. Mexxillä, PTA:lla, Stockmannilla ja Zarassa.

Vuonna 1993 Forsblom muutti kahdeksi vuodeksi Moskovaan Stockmannin muotimyymälään vastaamaan miesten muodista. Moskovan tiiviissä suomalaisyhteisössä tehtiin kesä- ja talviretkiä lähialueille, vietettiin grilli-iltoja paikallisissa puistoissa sekä juhlia ystävien luona. Moskovan ajoilta Forsblomin elämään jäi paljon läheisiä ystäviä.

Palattuaan Suomeen Forsblom jatkoi vaatetusalalla ja siirtyi visualistiksi ensin Stockmannille ja sen jälkeen yli kymmeneksi vuodeksi Zaraan, jossa hänen taitoja käytettiin kotimaan lisäksi myös kansainvälisesti. Forsblom loi kauneutta niin somistuksissa kuin kotonaan – upeasti sisustetuista kodeista tehtiin useita lehtijuttuja.

Kymmenluvun alussa Forsblom päätti lähteä opiskelemaan puutarhuriksi ja Porvoon kodin, Villa Hattaralan, puutarha täyttyi toinen toistaan persoonallisimmista ratkaisuista – kuten diskopalloista kasvihuoneessa ja sammalkattoisesta koirankopista. Porvoossa Forsblom myös avioitui pitkäaikaisen puolisonsa kanssa.

Forsblom tutustui burleskiin ensikertaa 2009 Helsinki Burlesquen Helsinki-Honolulu-Hysteria -tapahtumassa, jonne hän saapui sonnustautuneena kokonaan valkoiseen, Tyynenmeren saarten tyyliä ja dandyä yhdistellen. Samana iltana syntyi myös Forsblomin burleskipersoona Sir Willy Waterlily.

Forsblom löysi tanssin ilon uudelleen burleskin kautta. Vuonna 2010 syntyi seitsemän hengen miesburleskiryhmä Hell Monty ja myös Sir Willyn ensimmäinen sooloesitys. Hell Montyn riveissä hän viihdytti yleisöä erotiikkamessuista vanhainkoteihin.

Viime aikoina Sir Willy Waterlily panosti kokonaan soolouraansa ja hänen voimakkaan visuaalisia esityksiään nähtiin festivaaleilla kansainvälisestikin, mm. New Yorkin Boylesque Festivaaleilla ja Euroopassa Wienissä, Utrechtissa, Amsterdamissa. Willy oli pääesiintyjien joukossa monessa kotimaisessa tapahtumassa.

Suomen burleski-skene on kansainvälisesti tunnettu uniikeista taiteilijoistaan ja tällainen oli myös Sir Willy. Hänen hiottu estetiikkansa, draamantajunsa ja laaja-alainen tarinankerrontansa värikkäästä puutarhurista tummiin tuonelan tulkintoihin tekivät aina katsojiin lähtemättömän vaikutuksen.

Forsblom säilyy ystäviensä mielessä niin kauneuden vaalijana, taitavana esiintyjänä ja monipuolisena lahjakkuutena, mutta myös parhaiden sienipaikkojen löytäjänä ja taitavana sukkien neulojana.

Tuija Lepo
Petra Innanen
Kati Saari

Kirjoittajat ovat Mikael Forsblomin ystäviä.