Muistot    |   Kuolleet

Zdzislaw Hoffman

Zdzislaw Hoffman 1946–2016

Ohjaaja Zdzislaw Hoffman s. 28.11.1946 k. 30.09.2016

Ohjaaja Zdzislaw Hoffman kuoli äkillisesti sairauskohtaukseen 30. syyskuuta 2016 kotonaan Helsingissä. Hän oli kuollessaan 69-vuotias. Hän oli syntynyt syntyi pienessä Inowroclawin kaupungissa keski-Puolassa 28. marraskuuta 1946.

Hoffmanin isä oli oikeustieteen tohtori ja äiti kotirouva. Pienestä pitäen elokuvat, lukeminen ja musiikki täyttivät Zdzislavin elämän. Hän hakeutui nuorena miehenä opiskelemaan sosiologiaa Varsovan yliopistoon ja sen jälkeen ohjaustyötä Lodzin elokuvakorkeakouluun. Samasta maineikkaasta korkeakoulusta valmistuivat muun muassa Andrzej Munk ja Roman Polanski.

Myöhemmin hän työskenteli Puolan valtiollisen television teatteriohjaajana ja osallistui mm. Sopotin laulufestivaalien ohjaustöihin.

Suomeen hän muutti silloisen vaimonsa kanssa syyskuussa 1982 Puolan sotatilan aikana. Sen jälkeen hän työskenteli eri media-alan yrityksissä mm. Avset Oy:ssä ja Photovision Videoteam Oy:ssä kunnes päätyi lopulliselle ohjaajauralleen Mtv:hen. Mtv:ssä hän ohjasi uutislähetysten lisäksi monia menestysohjelmia, kuten 45 minuuttia, Huomenta Suomea ja Mediauutisia.

Me työtoverit muistamme Hoffmanin intoa pursuavana, huumorintajuisena ja laajasti sivistyneenä miehenä, jolla riitti tilanteeseen kuin tilanteeseen sopivia viisauksia ja sutkauksia. Hän seurasi maailmaa laajasti ja antoi meille mielellään juttuvinkkejä ja arvokasta palautetta – myönteistä ja kriittistäkin.

Muutamilla yhteisillä Puolan matkoillamme hän kertoi kiehtovia tarinoita ja tunsi hyvin maan historian. Hän myös tuntui tuntevan myöhemmässä kotikaupungissaan kaikki. Hänen Varsovan kotinsa oli täynnä kirjoja lattiasta kattoon.

Hoffman oli innokas keskustelija ja lukeneisuutensa ansiosta hän myös mielellään haastoi muita väittelyihin. Hän suhtautui hyvin kunnianhimoisesti työhönsä, eikä hän säästellyt itseään uurastaessaan joskus aamuneljästä myöhään yöhön.

Teatterikoulutukensa ansiosta hän osasi ohjata meitä toimittajia puhetaidoissa, kehon kielessä ja jopa hieman näyttelemisessä. Hän osasi laukaista turhan esiintymiskuumeen ja sai meidät vapautumaan.

Hoffman myös opetti meidät leikkaamaan oikein ja välttämään monia perusvirheitä. Mediauutisissa hän uskoi kuvan nopeatempoisuuteen ja loi säännön, jonka mukaan yksikään kuva ei saanut olla viittä sekuntia pidempi.

Räiskyvänä persoonana hän uskalsi ravistella vanhoja luutuneita tapoja, käsityksiä ja rakenteita. Laaja joukko työtovereita jää häntä kaipaamaan.

Petri Saraste
Kirjoittaja on Zdzislaw Hoffmanin työtoveri ja ystävä.

    Seuraa uutisia tästä aiheesta

  • Kuolleet