Valikko
Muistot    |   Kuolleet

Tor-Erik Holmberg

Diplomi-insinööri Tor-Erik Holmberg kuoli Helsingissä 11. syyskuuta 2016 pitkän ja vaikean sairauden jälkeen. Hän oli 73-vuotias, syntynyt Ensossa 2. toukokuuta 1943. Holmberg tuli Ahlström-konserniin vuonna 1968 systeemisuunnittelun tehtäviin. Hyvin pian hän sai vaativampia tehtäviä myyntipäällikkönä. Sittemmin hänet nimitettiin Ahlströms Svenska Industrier AB:n varatoimitusjohtajaksi sekä toimitusjohtajaksi. Hän viihtyi erityisen hyvin työssään Ruotsissa ja oli myös pidetty johtaja.

Diplomi-insinööri, johtaja Tor-Erik Holmberg s. 02.05.1943 k. 11.09.2016

Diplomi-insinööri Tor-Erik Holmberg kuoli Helsingissä 11. syyskuuta 2016 pitkän ja vaikean sairauden jälkeen. Hän oli 73-vuotias, syntynyt Ensossa 2. toukokuuta 1943.

Holmberg tuli Ahlström-konserniin vuonna 1968 systeemisuunnittelun tehtäviin. Hyvin pian hän sai vaativampia tehtäviä myyntipäällikkönä. Sittemmin hänet nimitettiin Ahlströms Svenska Industrier AB:n varatoimitusjohtajaksi sekä toimitusjohtajaksi. Hän viihtyi erityisen hyvin työssään Ruotsissa ja oli myös pidetty johtaja.

Mutta suuremmat tehtävät odottivat – Holmbergia tarvittiin Ahlströmin konsernijohdossa, ja 1984 hän siirtyi Helsinkiin saaden vastuulleen Ahlströmin konepajateollisuuden. Näissä tehtävissä hän toimi eläköitymiseensä vuonna 2000 saakka. Konsernin johtoryhmän luontevana osana hän osallistui kaikkiin suuriin ja strategisiin uudelleenjärjestelyihin.

Holmberg oli harkitsevainen ja tarkka johtaja. Hän oli älykäs, ahkera ja hiukan jääräpäinen. Jääräpäisyys tuli parhaiten edukseen vaikeissa neuvotteluissa, joita hän kohtasi monta. Hänen sinnikkyytensä ja ajan myötä laajaksi kasvanut kansainvälinen kokemuksensa olivat korvaamattomia.

Erityisesti muistan tilanteen japanilaisen partnerin kanssa käydyistä sitkeistä neuvotteluista. Lopuksi Holmberg esitti viimeisen, hyvin tiukan tarjouksen. Vastapuolen neuvottelijan reaktio oli istua hiljaa, silmät kiinni 45 minuuttia, ja myös kaikki hänen seurueessaan vajosivat syvään hiljaisuuteen. Holmberg istui hievahtamatta sanomatta sanaakaan.

Lopuksi japanilainen neuvottelija avasi silmänsä vain sanoakseen ”hyväksyn”. Luonteenomaiseen tapaansa Holmberg raportoi jälkeenpäin lakonisesti: ”Voitimme.”

Holmberg hoiti monta vaikeaa neuvottelua ympäri maailmaa, joissa oikeiden henkilökohtaisten ominaisuuksien lisäksi vaadittiin perehtyneisyyttä paikalliseen lainsäädäntöön sekä paikallisiin tapoihin.

Holmberg oli synnynnäinen herrasmies, mikä oli hänen vahvuutensa. Hänen jääräpäisyytensä teki hänestä kuitenkin välillä yksisilmäisen. Kysyin häneltä silloin: ”Miksi mennä seinän läpi, jos vieressä on ovi?” Hän oli kuitenkin aina taitava ja luotettava teollisuusjohtaja.

Krister Ahlström
Kirjoittaja on Tor-Erik Holmbergin työtoveri.

    Seuraa uutisia tästä aiheesta

  • Kuolleet