Muistot    |   Kuolleet

Jorma Pitkämäki

Ylijohtaja Jorma Johannes Pitkämäki kuoli vaikean sairauden murtamana 19. syyskuuta 2016 Vaasassa 63-vuotiaana. Hän syntyi Sonkajärvellä 20. helmikuuta 1953, mutta vietti lapsuutensa ja nuoruutensa ja teki elämäntyönsä Vaasassa.

Ylijohtaja Jorma Pitkämäki s. 20.02.1953 k. 19.09.2016

Ylijohtaja Jorma Johannes Pitkämäki kuoli vaikean sairauden murtamana 19. syyskuuta 2016 Vaasassa 63-vuotiaana. Hän syntyi Sonkajärvellä 20. helmikuuta 1953, mutta vietti lapsuutensa ja nuoruutensa ja teki elämäntyönsä Vaasassa.

Pitkämäki oli lähtöisin Vaskiluodosta, jossa hänen isänsä toimi poliisina. Vaasan lyseon ja Vaasan Kauppakorkeakoulun jälkeen hänet valittiin nuorena maisterina vuonna 1977 kansliasihteeriksi ja kaupunginhallituksen sihteeriksi Vaasan kaupungin keskushallintoon.

Tässä tehtävässä hän oppi läpikotaisin sekä kunnallisen hallinnon että politiikan ja loi näiden piirissä alusta alkaen itselleen laajat verkostot.

Vuonna 1982 hän siirtyi kaupungin teknisen viraston kansliapäälliköksi, jolloin päätehtävänä oli viraston talous ja hallinto. Työura eteni Vaasan kaupungin palveluksessa siten, että vuonna 1989 hänestä tuli kaupungin elinkeinojohtaja ja vuonna 2004 kehitysjohtaja.

Yli 30 vuotta jatkunut ura Vaasan kaupungin palveluksessa päättyi, kun hänet valittiin vuonna 2010 vasta perustetun Länsi- ja Sisä-Suomen aluehallintoviraston ylijohtajaksi.

Elinkeinojohtajana Pitkämäellä oli vastuullaan hyvin laaja tehtäväkenttä elinkeinon, kansainvälisyyden, matkailun ja myös hallinnon kehittämisasioissa. Kehitysjohtajana hänen johdettavakseen tulivat myös kaupungin kehittämisen kannalta keskeiset kaavoitus ja kaupungin strategiatyö. Näissä tehtävissä hän loi laajat verkostot elinkeinoelämään, eri viranomaisiin sekä moniin muihin kotimaisiin ja kansainvälisiin toimijoihin.

Länsi- ja Sisä-Suomen aluehallintoviraston ylijohtajan tehtävään Pitkämäki siirtyi suurella mielenkiinnolla tavoitteena uudistaa valtion hallinnon toimintakulttuuria. Pitkämäen aika valtion aluehallinnossa olikin uusien avausten ja uudistusten aikaa. Hän teki mittavan työn yhteiskunnan kokonaisturvallisuuden edistämiseksi.

Syrjäytymisen ehkäisy oli hänelle tärkeää.

Pitkämäellä oli merkittävä rooli valtionhallinnon uudenlaisen vuorovaikutteisen ja ratkaisuhakuisen valvontakulttuurin synnyttämisessä. Nyt niin ajankohtainen Lex Keski-Pohjanmaa syntyi pitkälti hänen ansiostaan. Päivystyssairaalaratkaisuun tällä työllä voi vielä olla hyvinkin ratkaiseva merkitys.

Pitkämäki toimi ehtymättömällä tarmolla laajalla tehtäväalueella. Hän oli kiinnostunut kunnallisesta toiminnasta, ymmärsi kaikkia kunnan tehtäväalueita ja oivalsi niiden yhteydet. Hän halusi jo elinkeinojohtajana kehittää tuottavaa ympäristöä.

Myös aluehallintovirastoon hän toi tuottavan ympäristön kehittämisen perusajatukseksi koko viraston toimintastrategian taustalle.

Hän oli mukana käynnistäjänä ja veturina mitä moninaisimmissa asioissa ja hankkeissa. Usein hankkeet olivat isoja, näyttäviä ja laaja-alaisia – sellaisista Pitkämäki piti. Hänen monipuolisuuttaan kuvaa hyvin se. että hän käynnisti laajan yrittäjyyskasvatushankkeen ja elvytti Vaasan markkinaperinteen vuonna 1986 lukuisien muiden saavutusten ohella.

On selvää, että näin monella saralla toimiva voimakastahtoinen ja nopealiikkeinen henkilö sai osakseen myös arvostelua. Tästä huolimatta Pitkämäki jaksoi aina uudella innolla viedä asioita eteenpäin, kun hän katsoi niiden palvelevan vaasalaisten hyvää. Se oli hänelle tärkeää. Kun Vaasan kaupunki tällä hetkellä monin mittarein menestyy hyvin, on se seurausta vuosikymmenten mittaisesta määrätietoisesta työstä. Tässä työssä Jorma Pitkämäellä on kiistaton osuus ja ansio.

Jorma Pitkämäki oli henkilönä energinen, nopeasti uusista asioista innostuva ja innostava työtoveri ja esimies. Hän oli perusluonteeltaan inhimillinen ja hyväsydäminen ja aina valmis auttamaan. Sen lisäksi hän oli elävä ja eloisa persoona, hyvä puhuja ja erinomainen seuramies. Työ oli perheen ohella hänelle keskeisintä.

Pitkämäellä oli hyvin luonteva suhde vaasalaiseen kaksikieliseen kulttuuriin ja hyvät yhteydet molempien kieliryhmien edustajiin. Vapaa-ajanharrastuksista päällimmäisenä olivat matkailu, kalastaminen ja vapaa-ajanvietto huvilalla.

Risto Känsälä
Bengt Strandin
Marja-Riitta Vest

Kirjoittajat ovat Jorma Pitkämäen työtovereita.

    Seuraa uutisia tästä aiheesta

  • Kuolleet