Muistot    |   Kuolleet

Olli Valkonen

Olli Valkonen 1924–2016

Professori, taidekriitikko Olli Valkonen s. 07.06.1924 k. 09.10.2016

Ateneumin intendentti, taidehistorioitsija, taidekriitikko, professori Olli Valkonen kuoli Espoossa 9. lokakuuta 2016 nopeasti edenneen sairauden murtamana. Hän oli 92-vuotias, syntynyt Viipurissa 7. kesäkuuta 1924.

Muistelmatekstissään Valkonen kuvaili itseään hirveän ujoksi koulupojaksi, jonka oli vaikea löytää ystäviä. Niitäkin tuli kaverien huomatessa Ollin taidot jalkapallokentällä ja hänen venymiskykynsä hyppylajeissa.

Valkosesta sukeutui myös systemaattinen filmihullu. Välirauhan aikana, Helsingin evakossa hän kirjasi kaikki näkemänsä 89 elokuvaa ja pisteytti ne sadan pisteen skaalalle. 99 pistettä sai muun muassa Carnén Sumujen laituri.

Saatuaan valkolakkinsa 1945 Valkonen ryhtyi opiskelemaan taidehistoriaa ja kirjoitti päiväkirjaansa: ”Jokainen pitää tätä päätöstä varmaan suurena mielettömyytenä.” Ymmärrystä kyllä löytyi, mutta Valkonen kouluttautui kaiken varalta myös kansakoulunopettajaksi.

Tärkeintä oli kuitenkin taidehistoria. Yhtenä elämänsä parhaimmista käänteistä Valkonen piti valintaansa Suomen Taideakatemian valistusosaston asiamieheksi 1956.

Valkosen sivutyö Helsingin Sanomien kriitikkona päättyi 1963 Valkosen paljastettua kuvanveistäjä Matti Hauptin Kokoava voima -teoksen olevan kehno kopio yhdestä Rodinin Helvetin portin figuurista.

Haupt sattui olemaan Eljas Erkon ystävä, ja jonkin ajan kuluttua Valkonen erotettiin tehtävästään. Tähän kirjoittajan ura ei kuitenkaan loppunut.

Hänen tuotannostaan kasvoi valtava määrä tekstiä, arvosteluja, artikkeleita, esitelmiä, kirjoja. Työ jatkui 2000-luvulle asti.

Valistusosaston kotimaassa kiertävät näyttelyt olivat uutta Suomessa.

Valkosen suunnittelemille seinäkkeille saatiin teoksia ripustettua hankaliinkiin tiloihin. Asiamiehen tehtäviin kuuluivat myös näyttelyiden teemoihin liittyvät luennot. Tätä ”taidesaarnaajan” virkaa hän hoiti vuoteen 1978 saakka.

Väliin mahtuivat väitöskirja sekä taiteentutkimuksen vt. apulaisprofessuuri 1971–1974 Jyväskylän yliopistossa.

Yllätyksekseen Valkonen valittiin 1978 Ateneumin intendentiksi. Tuona aikana järjestettiin pohjoismaihin ja Neuvostoliittoon mittavat Suomen taiteen näyttelyt. Jatkettiin myös kansainvälisten Ars-näyttelyiden sarjaa.

Ateneumin remontti ja museon irrottaminen Suomen Taideakatemian säätiöstä ja muutos Valtion taidemuseoksi merkitsivät intendentille ”enimmäkseen kimuranttia” organisointityötä. Remontin valmistuttua ja uudistetun museon avauduttua Valkonen pääsi eläkkeelle, mutta hoiti vielä tovin väliaikaisena Valtion taidemuseon ylijohtajan virkaa.

Markku Valkonen
Kirjoittaja on Olli Valkosen veljenpoika.

    Seuraa uutisia tästä aiheesta

  • Kuolleet
  • Ateneum