Muistot    |   Kuolleet

Pentti Siimes

Pentti Siimes 1929–2016

Näyttelijä Pentti Siimes s. 10.09.1929 k. 27.10.2016

Näyttelijä Pentti Kalevi Siimes, 87, on kuollut. Hän kuoli torstaina 27. lokakuuta 2016 pitkän sairauden jälkeen, omaiset vahvistivat HS:lle lauantai-iltana.

Helsinkiläiseen työläisperheeseen 10. syyskuuta 1929 syntynyt Pentti Siimes oli laulajapoika, joka viihdyttäjänä oli jo hyvin varhain tietoinen kutsumuksestaan.

Kulkiessaan yhdeksänvuotiaana Rautatientorin poikki Siimekselle oli tullut ylimaallisen vahva tuntemus siitä, että Suomen Kansallisteatteri tulee eräänä päivänä olemaan hänen työpaikkansa.

Siimes kiinnitettiin Kansallisteatteriin suoraan Teatterikoulusta vuonna 1953. Hän oli uskollinen kotiteatterilleen aina vuoteen 1994 asti, jolloin hän jäi eläkkeelle.

Teatterikoulun kurssitoveri Maija Karhi, joka oli Siimeksen työtoveri vuosikymmenten ajan myös Kansallisteatterissa, muistaa hänet alansa hallitsevana vastanäyttelijänä:

”Pentti otti työtoverinsa ihanasti huomioon. Hänestä suorastaan huokui lämpö: yhdessä me teemme tämän.”

”Pentti oli myös hyvin terävä. Hänellä oli mielettömän loistava muisti: hän luki käsikirjoituksen kerran läpi ja muisti sen lähes ulkoa. Hänellä oli myös mahtava huumorintaju. Hän oli äärettömän monipuolinen näyttelijä, mutta kyllä komiikka oli hänen ominta alaansa.”

Karhi kertoo Siimeksen olleen myös hyvä imitoimaan. Lähimmille työtovereilleen hän saattoi soittaa hyvinkin pirullisia pilapuheluita esiintyen milloin vierailevana ulkomaalaisena teatteriohjaajana tai keksimänsä Poliisilehden toimittajana.

Karhi muistuttaa myös, että Siimes oli monien näyttelijöiden tavoin pohjimmiltaan hyvin ujo. Hän piti hyvin tarkasti kiinni yksityisyydestään.

Monet ovat luonnehtineet Pentti Siimestä ajoituksen mestariksi. Niin tekee myös ohjaaja Neil Hardwick, joka ohjasi Siimestä Helsingin Kaupunginteatterin jättimenestyksessä Kvartetti.

”Vahvin muistoni Pentti Siimeksestä on Kvartetin harjoituksista. Hän tuli aina teatteriin viime tipassa, vaihtoi vaatteet, ja istui tuoliin juuri sillä hetkellä, kun hänen vuoronsa tuli. Hänen ajoituksensa oli täydellinen”, Hardwick kertoo.

Kvartetin ensi-ilta oli vuonna 2002, ja Siimes näytteli Reginald Pagetin roolia lähes seitsemän vuotta.

Teatterin rinnalla Siimes teki koko ajan runsaasti myös muita töitä. 1950-luvulla hän oli yksi käytetyimpiä elokuvanäyttelijöitä.

Siimes teki paljon radiokuunnelmia, ja televisio teki hänestä yhden Suomen tunnetuimmista ja rakastetuimmista koomikoista. Mainostelevisiossa 1970-luvun lopussa esitetty viihdesarja Parempi myöhään on monien mielestä edelleen ylittämätön saavutus omassa sarjassaan. Sarja rakentui pitkälti juontajaparin, Pentti Siimeksen ja Ritva Valkaman, varaan.

Sarjan toinen ohjaaja ja Mainostelevision myöhempi viihdepäällikkö Päiviö Pyysalo muistelee miellyttävää yhteistyötä alansa ehdottoman huipun kanssa.

”Siimes oli mielikuvitusrikas, tunnollinen, ahkera ja erittäin pedantti – kerta kaikkiaan loistava paketti.”

Pyysalo ylistää Siimeksen rohkeutta heittäytyä.

”Lopputulosta ei voinut etukäteen arvata. Siimeksen mielikuvitukseen pystyi luottamaan. Hänellä oli erittäin hyvä maku. Limboa ei tullut ikinä.”

Pentti Siimes oli naimisissa näyttelijä Elina Pohjanpään (1933–1996) kanssa. Hän sai Teatteritaiteen valtionpalkinnon vuonna 2000.

Lauri Meri
Marja Salomaa

    Seuraa uutisia tästä aiheesta

  • Kuolleet
  • Teatteri
  • Kansallisteatteri