Muistot    |   Kuolleet

Risto Kekkonen

Risto Kekkonen 1925–2016

Diplomi-insinööri Risto Kekkonen s. 26.07.1925 k. 07.10.2016

Rauhanaktivisti, diplomi-insinööri, sotaveteraani Risto Kekkonen kuoli Helsingissä 7. lokakuuta 2016 91-vuotiaana. Hän oli syntynyt 26. heinäkuuta 1925 Kiskossa.

Kekkosen isä, opettaja Juho V. Kekkonen, oli tolstoilainen pasifisti. Kotoa saamastaan arvoperustasta huolimatta Risto lähti ikäistensä tavoin 18-vuotiaana sotaan kesäkuussa 1943.

Sodan jälkeen hän opiskeli Teknillisessä korkeakoulussa, jossa hän tapasi 1947 kemistiteekkari Helena Nousiaisen. Seurauksena oli elämänmittainen avioliitto ja yhteistyö. Heidän poikansa, professori Jukka Kekkonen kertoo isänsä olleen 1960-luvulla poikkeuksellinen ”pehmoisä”, joka laittoi ruokaa ja jaksoi puuhata lasten kanssa.

Risto Kekkonen oli erityisen kiinnostunut lentämisestä ja 1950-luvulla lensi itsekin mm. purjelentokoneella, jota oli ollut itse rakentamassa. Pitkän työuransa hän teki Oy Kutter Ab:n bussitehtaalla, ensin insinöörinä ja sitten teknillisenä ja talousjohtajana. Kaikkialla hän oli tunnettu sydämellisestä ja tasavertaisesta suhtautumisestaan ihmisiin.

Kekkonen jäi 60-vuotiaana eläkkeelle ja omistautui täysipainoisesti kansalaistoiminnalle rauhan ja kehitysmaiden tukemiseksi. Hän oli Tekniikka elämää palvelemaan (TEP) ry:n keskeisiä toimijoita.

Yhdistyksen rauhantyöhön liittyi myös uusien energiaratkaisujen ajaminen. Kekkonen oivalsi, että halvat, kierrätysmateriaaleista rakennettavat aurinkokeittimet voisivat olla avainasemassa kehitysmaiden köyhimpien ihmisten auttamisessa. Hän teki jatkuvasti työtä keitinmallien kehittämisessä.

Kun Tekniikan Akateemisten liitto uudisti 100-vuotisjuhliensa kunniaksi diplomi-insinöörien Kunniasäännön, Kekkonen oli tehtävää varten muodostetun etiikkatyöryhmän jäsen ja vahva vaikuttaja tekstin humaanien periaatteiden muotoilemisessa.

Helena ja Risto Kekkonen jakoivat käsityksen ihmisen perimmäisestä hyvyydestä, kasvatuksen ensiarvoisesta asemasta sen kehkeytymisessä sekä taiteen merkityksestä humaanien ajatusten levittämisessä. Molemmat rakastivat musiikkia. Risto lauloi kuorossa viimeisiin vuosiinsa saakka.

Risto Kekkonen osallistui aktiivisesti rauhanjärjestöjen toimintaan loppuun saakka. Hän puhui seminaareissa, teki aloitteita, osallistui vetoomuksiin, laati artikkeleita ja yleisönosastokirjoituksia ja oli mukana kun rauhan puolesta marssittiin. Omaan henkilöönsä hän ei halunnut kohdistuvan huomiota.

Ilkka Norros
Veikko Porra 
Tuija Vihavainen

Kirjoittajat ovat Risto Kekkonen ystäviä ja TEP ry:n entisiä puheenjohtajia.