Muistot    |   Kuolleet

Jouko Uotila

Jouko Uotila 1925–2016

Talousneuvos Jouko Uotila s. 27.04.1925 k. 31.08.2016

Talousneuvos Jouko Uotila kuoli 31. elokuuta 2016 Kärkölässä 91-vuotiaana. Hän oli syntynyt 27. huhtikuuta 1925 Kärkölässä.

Jo Jouko Uotilan lapsuudenkodissa, vanhalla ratsutilalla, keskusteltiin maidon tuotantomäärien kasvattamisesta ja jalostettiin hevosia sekä lypsykarjaa.

Uotila säästyi sodan rintamakokemuksilta, mutta hän toimi aktiivisesti sotilaspoikana desanttivartiossa kotipitäjässään.

Uotilalla riitti aikaa lukuisiin luottamustoimiin, joskus tilan viljelynkin kustannuksella ja tahtomattaan vaimonsa taakkaa lisäten. Hän toimi seudun osuuspankin ja osuuskaupan hallintotehtävissä ja 1960-luvun lopusta 1990-luvun alkuun hallitsi useita puheenjohtajuuksia.

Uotila vaikutti merkittävästi maaseutujärjestöjen rakennekehitykseen. Hän toimi myös 13 vuotta Osuuskunta Tuottajain Maidon hallituksen jäsenenä ja oli yksi avainhenkilöistä Tuottajain Maidon syntymisessä ja kehittymisessä Valion merkittäväksi omistajaksi. Uotila teki mittavan työn Maaseudun Työnantajaliiton johtokunnan varapuheenjohtajana sekä Maatalousministeriön nimeämässä maatalousneuvonnan kehittämistoimikunnassa.

Uotila oli tunnollinen, asiantunteva ja päättäväinen johtaja. Työehtosopimusneuvotteluissa häneen luotettiin kummallakin puolella. Kävi kerran niinkin, että työntekijäpuoli ilmoitti keskeyttävänsä neuvottelut, ennen kuin Uotila saadaan neuvottelupöytään. Hän oli välitön herrasmies, jolta liikeni huomiota myös yritysten työntekijöille. Sama pyyteettömyys ja ihmisläheisyys huokui hänestä sekä perheen että ystävien keskuudessa.

Hevosharrastus pysyi Uotilalle läheisenä läpi koko elämän. Lauantai-ravit olivat hänen suosikki-tv-ohjelmansa viimeisinä elinvuosina, kun hän ei enää päässyt Lahden raveihin. Myös metsästys, kuorolaulu ja isoäiti Maria Sanmarkin suvun tutkimus olivat hänelle läheisiä harrastuksia.

Vaimonsa Saimin kanssa Uotila vietti harvinaisen onnellisen elämän. Yhdessä he rakensivat maitotilan, joka on palkittu useilla valtakunnallisilla palkinnoilla. Tila siirtyi Jouko ja Saimi Uotilan kahdesta pojasta nuoremman vastuulle 1980-luvun lopussa.

Korkeasta iästään huolimatta Uotila osallistui talon peltotöihin aina viime vuoteen saakka.

Ilpo Uotila
Kirjoittaja on Jouko Uotilan poika.