Muistot

Erkki Kaikkonen

Rovasti Erkki Olavi Kaikkonen kuoli 90-vuotiaana 15. lokakuuta 2016. Hän oli syntynyt 4. toukokuuta 1926.

Rovasti Erkki Kaikkonen s. 04.05.1926 k. 15.10.2016

Rovasti Erkki Olavi Kaikkonen kuoli 90-vuotiaana 15. lokakuuta 2016. Hän oli syntynyt 4. toukokuuta 1926.

Erkki Kaikkosen lapsuutta ja nuoruutta varjostivat vanhempien avioero ja asuinpaikasta toiseen muuttaminen. Myös sota vaikeutti opintietä. Isäni kuului nuorimpaan ikäluokkaan, joka joutui Rukajärven rintamalle. Sodan päätyttyä hän kävi lukion loppuun Kajaanissa ja hänet määrättiin uudelleen asepalvelukseen Ylämyllylle.

Isäni haki opiskelemaan opettajaksi, mutta ei päässyt seminaariin. Sotakokemusten herättämänä hän haki Helsingin yliopiston teologiseen tiedekuntaan ja sai pappisvihkimyksen 12. kesäkuuta 1951. Isäni toimi katulähetyspappina Turussa, nuorisopappina Heinolan maalaisseurakunnassa ja kirkkoherrana Leivonmäellä. Leivonmäellä ollessaan hän jatkoi opintojaan Jyväskylän yliopistossa.

Vuonna 1961 hän siirtyi Joensuun seminaariin uskonnon ja historian lehtoriksi kouluttamaan opettajia. Tuo ura jatkui Itä-Suomen seminaarin viimeiseksi rehtoriksi ja uuden Joensuun korkeakoulun lehtoriksi, josta hän jäi eläkkeelle 1984. Isäni lisensiaattityön aihe oli Kristiina kuningattaren aikainen perheoikeus Käkisalmen ja Inkerin läänissä.

Isälleni oli rakasta raittiustyö, seurakuntatyö ja eläkkeellä ollessa veteraanien sielunhoidosta huolehtiminen. Hänellä oli lukuisia luottamustehtäviä ja hän oli kysytty puhuja eri tilaisuuksiin.

Hän seurasi urheilua ja rentoutui kesämökillä Einesalossa. Kuntosalilla käynti ja uuden opiskelu jatkuivat viimeisiin elinviikkoihin asti täysipainoisesti.

Isää, opettajaa, kasvattajaa ja Sanan selittäjää kaivaten.

Leea Kolehmainen
Kirjoittaja on Erkki Kaikkosen tytär.