Muistot    |   Kuolleet

Leo Ojala

Leo Ojala 1935–2016

Professori Leo Ojala s. 29.10.1935 k. 25.09.2016

Digitaalitekniikan professori Leo Tapio Ojala kuoli Helsingissä 25. syyskuuta 2016 vaikeaan sairauteen. Hän oli 80-vuotias, syntynyt Helsingissä 29. lokakuuta 1935.

Ojala valmistui Teknillisestä korkeakoulusta diplomi-insinööriksi 1960 ja tekniikan lisensiaatiksi 1965. Vuosina 1968–1971 hän toimi Teknillisen korkeakoulun Sovelletun elektroniikan laboratorioinsinöörinä.

Vuonna 1973 hänet nimitettiin Teknillisen korkeakoulun digitaalitekniikan professoriksi. Hän hoiti tätä tehtävää virkaa tekevänä jo digitaalitekniikan laboratorion perustamisesta alkaen, vuodesta 1971. Ojala työskenteli tehtävässä eläkkeelle siirtymiseensä, vuoteen 2000 asti, ja jatkoi tutkimustyötä vielä tämän jälkeenkin.

Laboratorioinsinöörinä Ojala käynnisti Sovelletun elektroniikan laboratorion digitaalitekniikan tutkimusryhmän toiminnan. Ryhmä toteutti yhteistyössä teollisuuden kanssa monia projekteja. Ne johtivat myös korkeatasoisiin tieteellisiin julkaisuihin, joita keskieurooppalaisen kahvilakulttuurin tyyliin hiottiin usein kahvilassa.

Ojala valmisteli niin ikään digitaalitekniikan koulutuksen aloittamista ja laboratorion perustamista.

Digitaalitekniikan professorina Ojala kehitti pienestä alusta kansainvälisestikin arvioiden eturivin laboratorion. Hän kehitti digitaalitekniikan opetusta ja aloitti jatkokoulutuksen alan uusinta kehitystä käsittelevien lisensiaattikurssien muodossa. Erityinen paino oli kuitenkin tutkimustyössä. Erityisesti Petri-verkkotutkimuksessa laboratorio oli kansainvälisesti tunnettu ja tunnustettu.

Kansainvälisyys oli Ojalalle keskeinen toimintatapa. Hän osallistui säännöllisesti alan kansainvälisiin konferensseihin ja otti usein mukaansa jonkun nuorista tutkijoistaan tai edistyneen opiskelijansa.

Ojala oli innostava ja kannustava työtoveri. Hän oli hyvin epämuodollinen: sukupuolella, ihonvärillä tai sosioekonomisella asemalla ei ollut merkitystä jäsenen valinnassa tutkimusryhmään. Koulutuksessa ja tutkimustyössä hän oli toisaalta tarkka ja täsmällinen. Hän osasi kuitenkin esittää kritiikkinsä ystävällisessä hengessä toista osapuolta loukkaamatta.

Ojala oli syntyperäinen Stadin kundi Kalliosta. Hänen harrastuksiaan olivat liikunta, musiikki ja elokuvat. Tuusulanjärven kiertäminen tai samoilu Nuuksion maisemissa antoivat virtaa seuraavan päivän koitoksiin, samoin kuin pyöräily.

Suomen elokuva-arkiston ohjelma oli hänen yöpöydällään vielä viimeisinä päivinä. Hän oli myös keräilijä, jolla oli laaja musiikkikokoelma.

Bert Bjarland
Nisse Husberg
Esko T. Rautanen

Kirjoittajat ovat Leo Ojalan työtoverita ja ystäviä.

    Seuraa uutisia tästä aiheesta

  • Kuolleet