Muistot    |   Kuolleet

Markku Reunanen

Graafinen suunnittelija ja taiteilija Markku Reunanen kuoli 23. lokakuuta 2016 Helsingissä. Hän oli 83-vuotias, syntynyt Eurassa 17. helmikuuta 1933. Reunanen oli 1900-luvun loppuvuosikymmenien suomalaisen graafisen suunnittelun keskeisiä henkilöitä. Hän hallitsi kirjansuunnittelun vanhat perinteet mutta pyrki löytämään ennakkoluulottomasti uusia ratkaisuja ja tekniikoita.

Graafinen suunnittelija, taiteilija Markku Reunanen s. 17.02.1933 k. 23.10.2016

Graafinen suunnittelija ja taiteilija Markku Reunanen kuoli 23. lokakuuta 2016 Helsingissä. Hän oli 83-vuotias, syntynyt Eurassa 17. helmikuuta 1933.

Reunanen oli 1900-luvun loppuvuosikymmenien suomalaisen graafisen suunnittelun keskeisiä henkilöitä. Hän hallitsi kirjansuunnittelun vanhat perinteet mutta pyrki löytämään ennakkoluulottomasti uusia ratkaisuja ja tekniikoita. Työtä ohjasi kunnioitus kirjainten graafista kauneutta ja kirjataiteen perusolemusta kohtaan: Kun kysymys on luettavuudesta, katseltavuudesta tai tekstin ja kuvan hahmottamisesta, pienikin muutos graafisessa kokonaisuudessa saattaa olla mullistava tai liikaa, mutta suuri tekninen innovaatio, kuten tietokone, voi antaa uusia mahdollisuuksia vanhojen oppien soveltamiseen.

Toimittuaan 1950-luvun alussa harjoittelijana silloisen A. Ahlström Oy:n Euran Paperin pakkaussuunnittelun ateljeessa Reunanen pääsi ensi yrittämällä Ateneumin Taideteolliseen oppilaitokseen. Pääsykokeessa parhaat pisteet tulivat elävän mallin piirtämisestä ja akvarellimaalauksesta, joita hän ei ollut koskaan harrastanut mutta joihin hän sai nyt loppuelämän kestäneen kipinän.

Valmistuttuaan Reunanen siirtyi Kustannus Oy Otavan palvelukseen. Hän toimi yhtiön graafisena taiteilijana 1954–69, ateljeepäällikkönä 1969–75, tuotesuunnittelupäällikkönä 1975–90 ja lopulta taiteellisena johtajana, päägraafikkona 1990–92.

Vankasta ammattitaidosta saivat nauttia muutkin kuin otavalaiset. Reunanen toimi graafisen sommittelun ja tekstauksen tuntiopettajana Taideteollisessa oppilaitoksessa 1950-luvulla ja luennoi kirjamuotoilusta Helsingin kirjapainokoulussa ja Teknillisen korkeakoulun arkkitehtiosastolla 1960-luvulla. Otavasta hän siirtyi kutsusta Taideteolliseen korkeakouluun, jossa hän hoiti sen ensimmäistä graafisen suunnittelun ja kirjataiteen professuuria 1992–96. Jäätyään eläkkeelle hän toimi vuoteen 2004 freelancetaiteilijana ja vielä pitkään sen jälkeen alan luotettavana neuvonantajana ja tietopankkina.

Reunanen oli mieleltään humanisti, suhtautui ihmisiin avoimesti, jaksoi ymmärtää ja auttaa. Tämä näkyi hyvin hänen työssään opettajana ja kirjojen suunnittelijana. Ei ollut niin pientä tai tyhmää kysymystä, johon mestarilta ei olisi saanut rakentavaa ja kysyjän itsekunnioituksen säilyttänyttä neuvoa.

Reunanen ei ollut järjestövaikuttaja mutta täytti velvollisuutensa graafisen alan yhteisöllisessä toiminnassa. Hän oli mm. Grafian varapuheenjohtaja 1966–69, Rudolf Koivun säätiön hallituksen jäsen 1969–86, osuuskunta Kirjapainotaidon hallituksen jäsen 1987–90 ja Suomen kirjataiteen komitean puheenjohtaja 1993–96. Hän sai lukuisia palkintoja, mm. lähes sata kunniakirjaa vuosittaisissa kirjanmuotoilukilpailuissa. Hän myös piti useita näyttelyitä.

Kirjallisuuden typografina, taittajana ja kansisuunnittelija Reunanen loi useita suomalaisen kirjataiteen klassikoihin kuuluvia töitä. Ne, kuten monet Paavo Haavikon teokset ja Pertti Niemisen Jadepuu, kuvastavat hänen pyrkimystään tukea erilaisilla kirjateknisillä ratkaisuilla kirjan perussanoman välittymistä. Kansia hän teki satoihin teoksiin, joista ehkä tunnetuin on Hannu Salaman Juhannustanssit (1964).

Allan Tiitta
Kirjoittaja on Markku Reunasen ystävä ja entinen työtoveri.

    Seuraa uutisia tästä aiheesta

  • Kuolleet
  • Kirjallisuus
  • Kirjankustannus