Muistot

Aki Hintsa

Pitkään syöpää sairastanut formulalääkäri Aki Hintsa kuoli Sveitsissä tiistaina 15. marraskuuta 2016. Hän oli syntynyt Soinin kunnassa 11. syyskuuta 1958 ja oli kuollessaan 58-vuotias. Hintsa oli urheilulääkäri ja ortopedi, joka tuli tunnetuksi formulatähtien lääkärinä.

Lääkäri Aki Hintsa s. 11.09.1958 k. 15.11.2016

Pitkään syöpää sairastanut formulalääkäri Aki Hintsa kuoli Sveitsissä tiistaina 15. marraskuuta 2016. Hän oli syntynyt Soinin kunnassa 11. syyskuuta 1958 ja oli kuollessaan 58-vuotias.

Hintsa oli urheilulääkäri ja ortopedi, joka tuli tunnetuksi formulatähtien lääkärinä.

Hintsan kuolemasta kertoi ensimmäisenä Ilta-Sanomat.

Aki Hintsalla oli lääkärin oppiensa lisäksi aivan erityinen taito luoda hyvät suhteet kaikkien tuntemiensa ihmisten kanssa.

Hyvä esimerkki oli kauden 2007 F1-mestaruustaistelu Lewis Hamiltonin ja Fernando Alonson kesken McLarenilla, missä Hintsa toimi talliväen hyvinvoinnista vastanneena luottomiehenä.

Hamilton ja Alonso hävisivät kummatkin keskinäisen mestaruustaistonsa, joka leimahti liian kuumaksi, ja kaksikko hukkasi mestaruuden Ferrarin Kimi Räikköselle.

McLarenin kuljettajien keskinäiset välit tulehtuivat, mutta kumpikin pysyi hyvin läheisenä Hintsan ystävänä loppuun asti.

Hintsa näytti kaikille urheilijaystävilleen ja -asiakkailleen esimerkkiä peräänantamattomuudesta taisteltuaan sinnikkäästi aggressiivista syöpää vastaan.

Tuo taistelu päättyi tiistaina Sveitsissä.

Syöpäkasvain löytyi vuosi sitten keväällä, ja ensimmäinen tuomio oli Hintsalle tyly.

”Elinaikaa annettiin kolme kuukautta. En kuitenkaan halunnut antaa periksi. Olen aina lähtenyt siitä, että vain hyökkäämällä vaikeudet voitetaan. Syöpähoidoissa olen nähnyt monien kohtalotoverieni antaneen periksi ja luopuneen toivosta. Niin ei pitäisi tehdä.”

”Yhteiskunnassa järjestelmän pitäisi olla sellainen, että se tukisi jokaista, eikä millään valheellisella tavalla, vaan kannustaisi positiivisesti jaksamaan ja taistelemaan antamatta periksi”, Hintsa totesi vuosi sitten HS:n haastattelussa Abu Dhabin grand prix -varikolla.

Taudin paljastuttua puolitoista vuotta sitten Hamilton kiirehti taas kerran Hintsaa tapaamaan.

”Lewis surkutteli kohtaloani, mutta sanoin, että älä Lewis ole ollenkaan huolissasi. En aio sentään lähteä ajamaan F1:tä. Siellä sinä saat voittaa rauhassa. Lupasin hänelle silloin kesällä pitää itseni hengissä marraskuulle. Pyysin häntä voittamaan mestaruuden, ja tapaisimme sitten Abu Dhabissa juhliaksemme menestystä yhdessä”, aina hyväntahtoinen Hintsa selvitti.

Hintsa piti sanansa – kuten aina. Tänä vuonna Hamiltonin ja Nico Rosbergin välistä mestaruusfinaalia hän ei enää ole todistamassa.

Hintsa vetäytyi F1-kehistä kauden 2013 jälkeen ja keskittyi oman Hintsa Performance AG:n johtamisen Sveitsissä. Sen asiakaskunta varikoilla on vain kasvanut entisestään.

Viime vuonna Hintsan firmalla oli asiakkaina kolmetoista F1-kilpakuljettajaa ja kaiken kaikkiaan neljä tallia kokonaisuudessaan.

”Oma roolini on erilainen, kun toiset lääkärit ovat nyt paikalla Hintsa Performance AG:ltä. He hoitavat lääketieteelliset jutut, ja sitten meillä on valmentajat, jotka hoitavat muut jutut. Minulla ei ole sellaista päivystysvelvollisuutta. Olen paremminkin vain yliohjaajana”, Hintsa taustoitti.

Hintsa kiitteli ystäviensä huolenpitoa vaikean sairauden hetkelläkin.

”F1:tä pidetään yleisesti täysin pinnallisena maailmana, mutta olen kokenut sen käsin kosketeltavasti, miten kannustavaa ja välittävää väkeä täällä on. Tukea ja kannustusta on tullut niin paljon, etten pysty edes yhdistämään kaikkia nimiä ja naamoja.”

Hamilton ylisti heinäkuun lopussa Hintsan sinnikkyyttä vaikeuksien iskiessä.

”Olen tuntenut Akin vuodesta 2005 lähtien, ja hän on minulle hyvin läheinen ihminen, johon luotan ja joka sataprosenttisesti inspiroi minua. Hän teki niin jo ennen ja nyt vielä enemmän, kun on mennyt itse niin raskaiden vaiheiden lävitse.”

Erityisen läheiset välit Hintsalla oli myös Sebastian Vettelinkanssa.

Hintsan maailmankatsomus oli hyvin laaja. Uskonnollinen vakaumus johti hänet 1990-luvulla lähetyslääkäriksi Etiopiaan, missä hän ystävystyi muun muassa kestävyysjuoksija Haile Gebrselassien kanssa. Yksinkertainen elämäntapa teki suuren vaikutuksen Hintsaan, joka alkoi kehittää siitä omaa malliaan.

Oppejaan Hintsa jakoi myös Mika Häkkiselle, kun tämän F1-ura oli päättynyt. Hintsa oli lisäksi Räikkösen luottolääkäri.

Suomen olympiakomitean lääkärinä Hintsa oli Torinon talvikisoihin 2006 asti. Jo aiemmin hän oli aloittanut työt F1-urheilun parissa, kunnes McLarenin silloinen johtaja Ron Dennis palkkasi hänet talliinsa vastaamaan koko henkilökunnan hyvinvoinnista. F1-ratojen kiertämisen Hintsa jätti kauden 2013 jälkeen.

Hintsa oli kahdesti naimisissa. Häntä jäi kaipaamaan kuusi lasta.

Hintsan perheen toivomuksesta kukaan hänen kanssaan yhteistyötä tehnyt urheilija tai valmentaja ei keskiviikkona kommentoinut suru-uutista.

Heikki Kulta