Muistot    |   Kuolleet

Marja Erkkilä

SAK:n entinen kehittämispäällikkö ja apulaisjohtaja Marja Erkkilä kuoli 3. marraskuuta 2016 Helsingissä pitkän sairastelun jälkeen 63-vuotiaana. Hän oli syntynyt 24. kesäkuuta 1953 Oripäässä Varsinais-Suomessa, mutta varttunut Karkkilassa. Sukunsa ensimmäinen ylioppilas opiskeli ylioppilasmerkonomiksi. Elämäntyönsä hän teki palkansaajajärjestö SAK:ssa, jossa ujosta tytöstä kehittyi yhteiskunnallinen vaikuttaja, etenkin tasa-arvoasioissa.

Kehittämispäällikkö Marja Erkkilä s. 24.06.1953 k. 03.11.2016

SAK:n entinen kehittämispäällikkö ja apulaisjohtaja Marja Erkkilä kuoli 3. marraskuuta 2016 Helsingissä pitkän sairastelun jälkeen 63-vuotiaana. Hän oli syntynyt 24. kesäkuuta 1953 Oripäässä Varsinais-Suomessa, mutta varttunut Karkkilassa.

Sukunsa ensimmäinen ylioppilas opiskeli ylioppilasmerkonomiksi. Elämäntyönsä hän teki palkansaajajärjestö SAK:ssa, jossa ujosta tytöstä kehittyi yhteiskunnallinen vaikuttaja, etenkin tasa-arvoasioissa.

Sytykettä tasa-arvotyöhön Erkkilä sai opiskellessaan työnsä ohella tasa-arvokonsultiksi Jyväskylän yliopistossa vuonna 1997. Moni työtovereista puolestaan on kiitollinen, että kävi aikoinaan tasa-arvotyötä koskevan ”Marjan korkeakoulun”.

Jatkuvasti itseään kehittänyt ja kouluttanut Erkkilä oli pidetty työtoveri, asiantuntija ja esimies. Hänellä oli kyky tajuta olennainen kulloisessakin asiassa ja toimia nopeasti. Vahvan yhteistyöverkostonsa avulla hän hankki lisää tietoa ja jakoi sitä auliisti muillekin.

Työtovereille ja ystäville olivat korvaamattomia ”Marjan ventileeraukset” eli keskustelut, joissa asioita pohdittiin eri kanteilta. Hän oli suorapuheinen, mutta ei koskaan loukkaava.

Erkkilän mielestä on vaikutettava kulloinkin parhaaksi koetuilla areenoilla. Hän oli esimerkiksi uudistamassa tasa-arvolakia vuonna 2005, ja hänen johdollaan SAK:n tasa-arvotyö laajeni koskemaan myös miehiä. Erkkilä ohjasi palkansaajapuolen edustajien työtä kolmikantaisessa samapalkkaisuusohjelmassa sen alusta eli vuodesta 2006 lähtien.

Työläisperheen tytär tunsi duunarin elämää monelta kantilta ja ymmärsi ihmisten huolia. Siksi hän onnistui motivoimaan tasa-arvotyöhön sekä naisia että miehiä.

Erkkilällä oli voimakas yhdenvertaisuuden ja oikeudenmukaisuuden palo. Hänen aloitteestaan SAK lähti aikoinaan ensimmäisten työmarkkinajärjestöjen joukossa Pride-marssille osoittamaan tukeaan seksuaali- ja sukupuolivähemmistöille.

Erkkilä sai ansioistaan vuonna 2014 SAK:n historian ensimmäisen tasa-arvotunnustuksen, SAK:n tasa-arvomitalin, yhdessä professori Pentti Arajärven kanssa.

Erkkilä teki perusteellisesti kaiken, mihin ryhtyi. Lapsettomana hän huolehti ystävistäänkin ja heidän lapsistaan monin eri tavoin.

Kun Erkkilä jäi sairauseläkkeelle vuonna 2011, hän suuntasi tarmonsa aiempaa enemmän liikuntaan, kulttuuririentoihin ja matkusteluun. Kaikista niistä jäi Facebook-päivitys, joka oli aina yhdistelmä yhteiskunnallista ja yksityistä. Hänen kommenttinsa olivat elämänläheisiä ja -myönteisiä.

”Pieniä, hyviä tekoja täytyy löytää elämästä. Melkein aina on toivoa paremmasta. Se kannattelee”, Erkkilä kirjoitti.

Hän iloitsi myös tulevasta muutostaan Helsingin Kuninkaantammeen. Sen sijaan hän muuttikin taivaaseen. Sen muotoilun hänen puolisonsa julkaisi Erkkilän Facebook-sivulla tämän pyynnöstä. Erkkilä kiitti myös kaikkia, joiden kanssa sai vaeltaa maan päällä, samoin Meilahden teho-osastoa.

Hän oli huomaavainen loppuun asti.

Lauri Lyly
Vellamo Vehkakoski

Kirjoittajat ovat Marja Erkkilän työtovereita ja ystäviä.

    Seuraa uutisia tästä aiheesta

  • Kuolleet