Muistot    |   Kuolleet

Eero Lustig

Eero Lustig 1938–2016

Insinööri Eero Lustig s. 28.05.1938 k. 17.10.2016

Insinööri Eero Lustig kuoli 17. lokakuuta 2016 Vantaalla 78-vuotiaana leikkauksen jälkiseurauksiin. Hän oli syntynyt 28. toukokuuta 1938 Äänekoskella.

Lustig valmistui talonrakennusinsinööriksi Tampereen teknillisestä opistosta 1964. Toimittuaan runsaat pari vuotta suunnittelijana Ahonen-Ilveskoskella ja Erkki Juvalla hän siirtyi 1967 YIT:n palvelukseen, missä hän teki mittavan ammatillisen elämäntyönsä.

Eläkkeelle Lustig siirtyi 2003.

YIT:ssä Lustig työskenteli mm. projektipäällikkönä, yrityssuunnittelijana ja liiketoimintaryhmän johtajana. Hän oli ennen kaikkea mestarillinen suurprojektien vetäjä. Näistä ensimmäinen oli Loviisan ydinvoimalan rakentaminen.

Tallinnan satamaprojektissa hän vastasi tarjousvaiheesta. Jamburgin 9 000 hengen kaasukylän rakentaminen Ob-joen suistoon oli menestys. Moskovassa Lustig joutui viemään loppuun Hotelli Metropolin suuriin vaikeuksiin ajautuneen saneeraustyön.

Ardalinin öljykentän valmistelu-urakassa hän vakuutti amerikkalaisen tilaajan laatimalla joulupyhinä niin houkuttelevan tarjouksen, että tilaus tuli lähes paluupostissa. Nenetsien autonomisen piirikunnan karuja olosuhteita pelkäämättömänä Lustig toimi menestyksellisesti hankkeen projektipäällikkönä.

Lustig oli työteliäs, nopeaälyinen, luova ja huumorintajuinen. Esimiehenä hän sai porukan mukaansa; ei käskemällä vaan omalla karismallaan. Hänen sanaansa saattoivat työtoverit, alaiset ja asiakkaat luottaa. Se mikä Eeron kanssa sovittiin, piti aina.

Lustigissa ei ollut herran eikä pyrkyrin vikaa. Hän seurusteli luontevasti niin johtajien kuin työntekijöidenkin kanssa. Hän oli lähes poikamaisen valmis uusiin tehtäviin. Kaukaisimmat komennukset olivat markkinaselvitysmatkat Vladivostokiin yhdessä Elina-puolison kanssa. Aluetoimisto jäi perustamatta, mutta tarjolla oli laatuaikaa kaukana pääkonttorin melskeistä.

Työelämän kiireiden jäätyä taakse Minni-tyttären perhe ja erityisesti tyttärentytär Hertta olivat Lustigille tärkeitä elämän kiintopisteitä. Maaseudun kasvattina hän oli suuri luonnonystävä.

Eläkepäivien aktiivisia harrastuksia olivat muun muassa lintujen talviruokinta, sienestys ja ruoanlaitto niin kotiväelle kuin ystäville.

Lustig seurasi myös mielenkiinnolla yhteiskunnan ja politiikan ilmiöitä ja hänen tietomääränsä niin historiasta kuin nykypäivästäkin oli huomattavan laaja.

Eero Lustig oli myös suuri humanisti. Hän luki ja kirjoitti mielellään ja ilahdutti usein läheisiään ja ystäviään oivallisilla runoillaan. Hänestä olisi yhtä hyvin voinut tulla kirjailija, sillä tarinankertojana hän oli verraton. Erityisen mielenkiintoisia olivat hänen elävät seikkailuraporttinsa suurelta Venäjän maalta.

Esko Mäkelä
Antero Saarilahti
Kirjoittajat ovat Eero Lustigin työtoverieta YIT:ssä.

    Seuraa uutisia tästä aiheesta

  • Kuolleet