Muistot

Veijo Ylhäinen 1938-2016

Yrittäjä

Yrittäjä Veijo Ylhäinen kuoli äkilliseen sairauteen Hämeenlinnassa 5. marraskuuta. Hän oli 77-vuotias, syntynyt Helsingissä 6. marraskuuta 1938.

Ensimmäiset kouluvuotensa Ylhäinen kävi Lapinnevalla. Sieltä perhe muutti Helsingin Marjaniemeen Karjalasta tuotuun suureen hirsitaloon, johon koko suku mahtui asumaan saman katon alle.

Nuorena koulu ei Ylhäistä kiinnostanut, mutta urheilu ja työnteko sitäkin enemmän.

Vähitellen urheilu vaihtui stadin meininkiin Javan selässä slangia bamlaten. Armeija-ajan Ylhäinen palveli hevosmiehenä ja oli koko elämänsä ajan hyvin eläinrakas. Elämänsä aikana hän rakensi satoja linnunpönttöjä ja ruokki ja seurasi lintuja tunnistaen ne lauluäänistä.

Armeijan jälkeen Ylhäinen meni naimisiin, ja perheeseen syntyi kaksi poikaa ja yksi tyttö. Perheen elantoa hankittiin muun muassa kassakaappien ja pianojen kantohommissa sekä maansiirto- ja satamatöissä.

Pian Ylhäisen mielenkiinto heräsi kuitenkin kaupan alalle. 1960-luvun puolivälissä hän osteli metrin nippuja milloin itämaisia mattoja, työkalusarjoja tai vaikka kumisaappaita, niin paljon, kun volkkarin kyytiin kerralla mahtui.

Lehti-ilmoitus edullisista solmintavirheellisistä matoista sai ostajat sankoin joukoin liikkeelle, vaikka matot olivatkin priimaa. Kun ostajat löysivät matoista itselleen sen virheettömän, kiiri tieto mainioista matoista eteenpäin.

Ylhäinen teki kaiken omalla tyylillään ja suurella innolla.

1960-luvun lopulla hänelle syntyi idea ostaa maanviljelijöiltä joutomaata ja jalostaa ne mökkipalstoiksi. Kauppa kävi vilkkaana. 1970-luvun puoli­välissä Ylhäinen päätti pitää lomaa. Kun kaikki mitä tehtiin, tehtiin kunnolla, niin lomaa tulikin vietettyä 1980-luvun alkupuolelle saakka.

Tämän jälkeen tuli aika perustaa Hämeenlinnaan Vahinko­varasto ja opettaa lapsille kaupankäynnin perusteet. Tällöin myös ensimmäisestä avioliitosta tuli ero, ja uuden rakkauden myötä syntyi tyttö ja poika.

Ylhäisen haaveena oli eläkevuosina matkustaa ympäri maailmaa, mutta onnettomuuden myötä matkat kaukomaille jäivät haaveeksi. Onnettomuus vei parhaimman terän hänen eläkevuosistaan.

Veijo Ylhäinen muistetaan vielä tänäkin päivänä alallaan monen asian uranuurtajana, värikkäänä mutta rehtinä ja reiluna persoonana. Hän oli pienestä pojasta lähtien visionääri ja näki tulevaisuuden liiketoiminnan ennen sen syntymistä.

Veijo oli kaikille hyväsydäminen ja reilu ja yrittäjän raskaasta arjesta huolimatta osasi myös nauttia elämästä.

Jari, Jarmo ja Anne Ylhäinen

Tiia ja Ari Ristanen


Kirjoittajat ovat Veijo Ylhäisen lapsia.

    Seuraa uutisia tästä aiheesta

  • Kuolleet