Muistot

Virva Lamberg 1954–2016

Lastentarhanopettaja

Lastentarhanopettaja Virva Lamberg (o.s. Sjö) kuoli kaksi vuosikymmentä kestäneen sairauden jälkeen 18. lokakuuta. Hän oli 62-vuotias, syntynyt Helsingissä 13. heinäkuuta 1954.

Lamberg toimi päiväkodinjohtajana Helsingin Puotilassa, Myllypurossa ja Vuosaaressa.

Suomen Kuntaliitto palkitsi hänet vuonna 1998 hopeisella kunniamerkillä kiitokseksi kaksikymmentävuotisesta ansiokkaasta työstä kunnallishallinnon hyväksi.

Työnsä lisäksi Lamberg oli aktiivinen toimija monissa koulujen johtokunnissa, joissa hän ajoi lasten ja nuorten kasvatukseen liittyviä asioita.
MAINOS (TEKSTI JATKUU ALLA)
MAINOS PÄÄTTYY

Hänet tunnettiin myös valoisana esiintyjänä, erityisesti Teatteri Beowulfin näyttelijänä ja kansantanhuajana Helkanuorissa. Hän toimitti myös radiojuttuja lastenkasvatuksesta ja kulttuurista.

Lamberg nautti matkustelusta ja näki monta maailman kolkkaa, muttei niinkään lomaturistina. Hän oli aina kiinnostunut paikallisista kulttuureista ja siitä, miten ihmiset elivät.

Lambergin elämänilon olisi voinut viedä hänen isänsä varhainen kuolema, tai se, kuinka hänen alkoholisoitunut ja mieleltään järkkyvä oma äitinsä kohteli häntä.

Lamberg oli kuitenkin selviytyjä, joka jaksoi etsiä elämästä uusia puolia, joista iloita.

Lamberg oli naimisissa Risto Lambergin kanssa, johon hän tutustui veljensä Tor Sjön kautta nuoruusvuosinaan Vartiokylässä, jonne pari myös rakensi omakotitalon perheelleen.

Lambergin vanhemmasta tyttärestä Riina Lambergista tuli lastenhoitaja ja nuoremmasta Saara Lambergista näyttelijä ja elokuvaohjaaja. Molemmat tyttäret siis jatkavat äitinsä jalanjäljillä.

Joulukuussa 1999 Virva Lamberg kirjoitti kalenteriinsa: ”Uudet haasteet pelottaa. Uuden oppiminen hankalaa. Unohtaminen. Vaikka teen parhaani, se ei riitä. En tahdo arvostelijoita, koska teen parhaani, mutta tiedän että se ei riitä. Tällä menolla putoan kelkasta tai olen jo pudonnut. Paljonko jäljellä tätä kautta?”

Sitä kautta oli Lambergille jäljellä liian kauan.

Hän oli vasta 46-vuotias, mutta oli sairastunut etuotsalohkodementiaan. Taudin traagisena seurauksena Lamberg menetti lähimuistinsa, kykynsä puhua tai kommunikoida ja lopulta liikkumiskykynsä.

Ennen iloisesta ja aktiivisesta ihmisestä tuli masentunut ja apaattinen; monella tapaa hänen elämänsä oli ohi vuosia ennen kuin hän kuoli.

Aviomies toimi Lambergin omaishoitajana ensimmäiset seitsemän vuotta, ja viimeiset kymmenen vuotta Lamberg asui Myllypuron palvelukeskuksessa.

Tytär Saara Lamberg on tilannut lääketieteellisen ruumiinavauksen ja perinnöllisyystutkimuksen, koska toivoo, että hänen äitinsä julma kohtalo voisi auttaa lääketiedettä ymmärtämään paremmin, mistä frontotemporaalinen dementia johtuu, jotta tätä toistaiseksi parantumatonta tautia voitaisiin ehkäistä ja hoitaa paremmin tulevaisuudessa.

Vaikka Virva Lambergia muistaessa ei voi ohittaa hänen viimeisten vuosiensa lohdutonta kohtaloa, hänen sitä edeltävä elämänilonsa, voimansa ja huumorinsa oli mieleenpainuvaa ja toivoa antavaa.

Saara Lamberg

Kirjoittaja on Virva Lambergin tytär.

    Seuraa uutisia tästä aiheesta

  • Kuolleet