Muistot

Zsa Zsa Gabor 1917–2016

Elokuvatähti

Unkarilaissyntyinen elokuvatähti ja ammattimainen julkkis Zsa Zsa Gabor kuoli sydänkohtaukseen 18. joulukuuta 2016 kotonaan Bel Airissa Los Angelesissa. Hän oli 99-vuotias, syntynyt 6. helmikuuta 1917 Budapestissa Unkarissa. Tosin syntymävuodeksi mainitaan eri lähteissä myös 1918 ja 1919.

Zsa Zsa Gabor, oikealta nimeltään Sári Gábor, oli ensimmäisiä tähtiä, joka oli kuuluisa vain siksi, että oli kuuluisa. Hän aloitti näyttämöesiintymisensä vuonna 1933, ja kolme vuotta myöhemmin hänet valittiin Miss Unkariksi.

Vuonna 1941 Gabor seurasi sisartaan Evaa Yhdysvaltoihin, mutta toisin kuin Eva, hän ei niinkään piitannut näyttelijänurasta, vaan ryhtyi keräilemään aviomiehiä, jalokiviä ja julkisuutta. Zsa Zsa Gaboria voikin pitää nykyisten lööppijulkkisten kantaäitinä.

Tunnetuimpia Gaborin yhdeksästä aviomiehistä olivat näyttelijä George Sanders ja hotellimoguli Conrad Hilton.
MAINOS (TEKSTI JATKUU ALLA)
MAINOS PÄÄTTYY

Hiltonin kanssa hänellä oli tytär Constance Francesca Hilton, jonka Gabor väitti saaneen alkunsa, kun Hilton raiskasi hänet.

Vanhemmalla iällään Gabor hankki kuuluisuutta monin eri tavoin: joutumalla pidätetyksi julkisella paikalla kiroilusta, käyttämällä muhkeita turkiksia yleisestä paheksunnasta välittämättä, mottaamalla hänelle ylinopeussakon antanutta poliisia ja niin edelleen.

Gabor esiintyi kymmenissä elokuvissa, mutta suurin osa sekä rooleista että elokuvista olivat yhdentekeviä. Joukossa oli vain kaksi poikkeusta: John Hustonin Punainen mylly (1952) ja Orson Wellesin Pahan kosketus (1952).

Erilaisissa tv-ohjelmissa ja -sarjoissa Gabor esiintyi vuodesta 1955 vuoteen 1994. Hänet nähtiin myös Broadwayn näyttämöillä.

1990-luvulla Gabor käväisi vielä kääntymässä muutamassa komediaelokuvassa kuten Mies ja alaston ase 2 ½ (1992). Zsa Zsa Gaborin viimeiseksi elokuvaksi jäi A Very Brady Sequel vuodelta 1996. Siinä hänellä oli pieni näyttäytymisrooli.

Zsa Zsa Gabor kirjoitti myös kolme omaelämäkerrallista kirjaa, joista 1970 ilmestyneellä on mainio nimi: Kuinka pyydystää mies, kuinka pitää hänet ja miten päästä hänestä eroon.

Pertti Avola

    Seuraa uutisia tästä aiheesta

  • Kuolleet