Muistot

Pentti Suomalainen 1925–2016

Insinööri

Insinööri Pentti Suomalainen kuoli 21. lokakuuta 2016 Helsingissä 91-vuotiaana. Hän oli syntynyt 16. syyskuuta 1925 Tampereella.

Suomalainen kirjoitti ylioppilaaksi Töölön yhteiskoulusta 1945 ja valmistui insinööriksi Helsingin teknillisestä opistosta 1950. Hän solmi avioliiton Eila Heikkilän kanssa 1950. Perheeseen syntyi kaksi lasta.

Suomalaisen työura alkoi Oy Strömberg Ab:ssa Vaasassa. Orion-yhtymän Chymoksen tekniselle osastolle Lappeenrantaan hän hakeutui 1962.

Chymoksen teknisen osaston vastuulla olivat koneet, laitteet ja rakennukset investointeineen ja kunnossapitoineen. Suomalainen eteni teknisen osaston päälliköksi. Tekniseksi johtajaksi ja johtoryhmän jäseneksi hänet nimitettiin 1978. Eläkkeelle hän jäi 1987. Suomalaisen aikana Chymos laajeni uusille tuotealueille. Se merkitsi suuria investointihankkeita, joiden käytännön toteutuksesta hän joukkueensa kanssa vastasi.
MAINOS (TEKSTI JATKUU ALLA)
MAINOS PÄÄTTYY

Suomalainen oli työteliäs, oivaltava ja huumorintajuinen. Esimiehenä hän sai porukan mukaansa. Hänen monipuolinen kielitaitonsa oli tarpeen lukuisissa ulkomaisissa kone- ja laiteneuvotteluissa.

Vuonna 1976 Suomalainen hankki naapurikunnasta Lemin Kuukanniemestä tontin ja rakensi sille omakotitalon. Tytär perheineen rakensi viereiselle tontille isän auttaessa.

Myöhemmin Suomalainen rakensi talon naapuritontillekin. Siinä asuu nyt tyttärentytär perheineen.

Pojalleen Suomalainen rakensi vapaa-ajan talon Jyväskylän seudulle. Hän pystyi tekemään itse vaativatkin erikoistyöt ja minimoi ulkopuolisen työn osuuden.

Energiaa riitti vielä risusavottaankin. Kuukanniemessä hymyiltiin vesurimiehelle, joka teki kunnan tienvarsipöheiköistä puistomaisemaa.

Pentti ja Eila Suomalaisen kanssakäyminen ystävien kanssa oli tiivistä, ja Kuukanniemessä juhlittiin usein suurella joukolla. Musiikki, teatteri ja kirjallisuus toivat vastapainoa työhön. Myös Lions-toimintaan Savolaisella riitti aikaa. Chymoksen ja Alkon välisissä vuotuisissa tennisotteluissa hän oli hyvä vahvistus.

Vaimo Eilan kuoltua 1996 Pentti löysi sielunkumppanikseen heidän yhteisen nuoruudenystävänsä Meri Virtasen. Eikä aikaakaan, kun insinööri oli jo remontoimassa taloa Somerniemellä ja pian rakentamassa vielä uutta vierastaloa. Kesät talvet vietettiin maalla. Pentin voimien ehtyessä keskityttiin Helsingin-kotiin.

Keijo Kajander

Kirjoittaja on Pentti Suomalaisen ystävä ja työtoveri.

    Seuraa uutisia tästä aiheesta

  • Kuolleet