Muistot

Ville Lyytikäinen 1967–2016

Valmentaja

Monien maajoukkuepelaajien agentti ja entinen liigavalmentaja Ville Lyytikäinen kuoli 19. joulukuuta 2016 Helsingissä. Hän oli 49-vuotias, syntynyt 4. helmikuuta 1967 Helsingissä.

Ville Lyytikäinen aloitti valmentajauransa HJK:n junioreissa. Hän valmensi HJK:n B-nuoret Suomen mestariksi vuonna 1994 ja A-nuoret 1997.

Lyytikäisestä tuli liigavalmentaja jo 34-vuotiaana, kun hänet nostettiin kesken kauden FC Jokerien päävalmentajaksi syksyllä 2001. Vaikka kausi päättyi putoamiseen, jatkoi Lyytikäinen FC Jokerien päävalmentajana ja nosti seuran takaisin liigaan heti seuraavalla kaudella.

Ville Lyytikäinen jatkoi liigavalmentajana FC Hämeenlinnan peräsimessä vuoden 2003 ja alkukauden 2004.
MAINOS (TEKSTI JATKUU ALLA)
MAINOS PÄÄTTYY

Valmentajana Lyytikäistä pidettiin innostavana ja hän sai paljon pelaajistaan irti.

Vaikka Lyytikäisen valmennustyyli oli kulmikas, pelaajat tulivat takaisin hänen valmennukseensa seuran vaihtojen jälkeenkin.

Lyytikäinen oli parhaimmillaan nuorten pelaajien kehittäjänä ja nosti valmennuksessaan pelaajia liigatasolle ja myöhemmin maajoukkueeseen asti.

Lyytikäisen on sanottu tuoneen uusia malleja suomalaiseen jalkapalloon.

Ehkä tästä kertoo jotain se, että tämän hetken suomalaisista huippuvalmentajista sekä Sixten Boström, Toni Korkeakunnas että Mika Lehkosuo ovat toimineet aikoinaan Lyytikäisen apuvalmentajina.

Valmentamisen Ville Lyytikäinen lopetti vuonna 2007 ja siirtyi pelaaja-agentiksi. Agenttina Lyytikäinen sai pelaajiaan liikkeelle. Lyytikäinen neuvotteli vielä kuluvanakin syksynä pelaajilleen sopimuksia ulkomaisiin ammattilaisseuroihin.

Pelaaja-agenttibisnes on välillä kovaa, ja raha menee usein muun edelle.

Tässä maailmassa Lyytikäinen ei toiminut euronkuvat silmissään. Lyytikäinen oli pelaajilleen paljon enemmän kuin vain agentti. Hän oli pelaajien asioiden hoitaja, auttaja ja tuki.

Lyytikäisen arvostuksesta agenttina pelaajien silmissä kertoo se, että Suomen maajoukkuepelaajista kymmenkunta kuului hänen ”joukkueeseensa”.

Lyytikäisen tapa tehdä työtä kuvasti häntä myös ihmisenä. Hänelle luottamus oli kaikki kaikessa. Lyytikäinen ei esimerkiksi tehnyt edustamiensa pelaajien kanssa kirjallisia agenttisopimuksia.

Kun kysyin tästä joskus Lyytikäiseltä, hän vain totesi: ”Minun pitää luottaa pelaajiini ja pelaajieni minuun.”

Ville Lyytikäinen oli intohimoinen suomalaisen jalkapallon ystävä ja puolestapuhuja. Lyytikäinen oli myös kovimpia suomalaisen jalkapallon kriitikkoja. Hän uskalsi sanoa suoraan ja kovaa.

Lyytikäinen oli ihmisenä hyvin mustavalkoinen. Hän poltti siltoja ja rakensi niitä uudestaan. Montaa sellaista ystävää ei ole, jonka kanssa Lyytikäinen ei olisi jossain vaiheessa laittanut välejään poikki.

Ihmiselle, joka ei tuntenut Lyytikäistä, saattoi loputon puhe ja ehdottomat näkemykset näyttäytyä ylimielisyytenä. Tämä peitti kuitenkin alleen sen, että Lyytikäinen oli yksi lojaaleimpia, auttavaisimpia ja reiluimpia ihmisiä, joita olen koskaan tavannut.

Hän kantoi huolta kaikista muista, mutta ei antanut kenenkään kantaa huolta itsestään.

Paavo Arhinmäki

    Seuraa uutisia tästä aiheesta

  • Kuolleet