Muistot

Hannu Rönkkönen 1950–2016

Taidemaalari

Taidemaalari Hannu Rönkkönen kuoli 15. joulukuuta tulipalossa kotonaan Pukkilassa. Hän oli 66-vuotias, syntynyt 1. kesäkuuta 1950 Rantasalmella.

Rönkkönen kävi 1960-luvun lopulla Savonlinnan taidelukion. Hän radikalisoitui varhain ja imeytyi nuortaistolaiseen liikkeeseen, oli toimitsijana ja toimittajana Lahdessa ja Helsingissä sekä opiskeli Moskovassa.

1970-luvun lopulla hän erkaantui Skp:stä ja myöhemmin tilitti kaaderivuosiaan Lenin-setä asuu Venäjällä -dokumentissa (1988).

Rönkkönen teki töitä siivoojana, sairaala-apulaisena ja viinurina ja opiskeli myös eläinten konservointia. Elämä oli levotonta ja vaeltelevaa. Hän kävi Turun piirustuskouluakin, muttei viihtynyt pitkään.

”En joutanut siellä rouvien kanssa piirtämään, on kiire, kauheasti pakollista sanottavaa”, hän puuskahti jätettyään koulun.

Jälkeä alkoi syntyä. Pukkilaan palannut Rönkkönen säväytti maalauksillaan – kuten On mentävä vain (1980) – osana Nuorten näyttelyä Helsingin taidehallissa 1980. Hän loi kuohuttavia ekspressionistisia tilanteita ja sisäisiä näkyjä. Galleria Katariinan yksityisnäyttelyssä 1981 linja syveni.

Läpi 1980- ja 1990-lukujen Rönkkönen maalasi kiihkeästi. Näyttelyjä tuli, mutta apurahat kiersivät taiteilijaa, osin kiitos hänen oman kärkevän esiintymisensäkin. Hänen painava tuotantonsa jäi osana aikakauden uusekspressionistista aaltoa aivan liian vähälle huomiolle.

Taidemaalariliiton galleriaan 1999 hän asetti esille kokoelman muotokuvia: Beckett, Dostojevski, Kafka, Linkola, Manner, Pellonpää, Saarikoski… Suuret työt saivat suuren menestyksen.

Vuonna 2004 Rönkkönen oli vakavassa onnettomuudessa, josta hän toipui yllättävän hyvin. Mutta taiteellinen aloitteellisuus katosi eikä hän enää maalannut.

Rönkkönen rakasti ja ylisti aina Porvoonjokilaakson kumpuilevaa maisemaa, Pukkilan kyläläisiä, lapsia ja eläimiä ja auttoi huonompiosaisia ja kärsiviä miten pystyi. Oma elämä oli niukkaa, mutta hän ei juuri piitannut aineellisista seikoista.

Taidemaalarina Rönkkönen oli liki itseoppinut. Hänen värikarttansa vaeltaa naiivin heleästä mustanpuhuvaan, ja maalauseleessä on veitsen terällä vaappuvaa paljautta.

Töissä vilisee taidehistorian sitaatteja, mutta täysin omin eväin hän käsitteli äärettömän vaikeaa aihetta, miehen viettiä.

Kesäksi 2012 pukkilalaiseen galleriaan koottiin retrospektiivi, johon oli saatu yksityishenkilöiltä maksutta lainaksi taiteilijan nelisenkymmentä työtä. Siitä sukeutui Hannu Rönkkösen taiteen mykistävä kavalkadi.

Nyt on muistonäyttelyn vuoro.

Veli-Pekka Leppänen

OIKAISU 28.12. Alun perin tekstissä kerrottiin Rönkkösen syntyneen Hankasalmella.

    Seuraa uutisia tästä aiheesta

  • Kuolleet