Muistot

Heimo Rantakokko 1958–2016

Tullipäällysmies

Tullipäällysmies Heimo Rantakokko kuoli nopeasti edenneeseen sairauteen 26. marraskuuta 2016 Rovaniemen keskussairaalassa. Hän oli 58-vuotias, syntynyt 19. toukokuuta 1958 Muo­niossa.

Rantakokko tuli tunnetuksi kovakuntoisena virkamiehenä. Siitä osoituksena oli hänen intohimonsa nousta Saana-tunturille lähes päivittäin.

Hän ehti käydä Saanan huipulla vuodesta 2008 alkaen viime elokuuhun yhteensä 1975 kertaa. Sairastumisen oireiden ilmentyessä hän otti tavoitteekseen 2016 käyntikertaa.

Rantakokko saavutti tuon tavoitteen, vaikka elokuun 24. päivän jälkeen ei uusia nousuja tullut, tosin vielä lokakuussa nousuyrityksiä.
MAINOS (TEKSTI JATKUU ALLA)
MAINOS PÄÄTTYY

Hänelle tuli näet aikaisempina Kilpisjärven Saana-Veikkojen puheenjohtajavuosinaan enemmänkin kuin 41 nousua, joten toiveensa takuulla toteutui, lausuu pitkäaikainen työ- ja seuratoverinsa Veikko Aaltonen.

Rantakokon nuoruusvuodet sujuivat Ylimuoniossa iloisissa kaveripiireissä, ja lukioaikana häneen iski liikuntainnostus.

Hän aloitti silloin vuosikymmeniä kestäneen erilaisten liikuntatapahtumien järjestelyt: aluksi sellaisia lajeja, joissa velikulta itse yleensä aina voitti muut, mutta kaikilla oli hauskaa.

Kolmikymppisenä Rantakokko kohtasi pohjalaistyttö Ritvan Oulussa. Ennen vihille menoa sulhanen esitti morsiamelleen yhden ehdon: tiistai-iltaisin on saatava iltalomaa lentopalloharjoituksiin.

Lupa tuli, ja niin Rantakokosta tuli samalla Jonna-tyttären isä, kunnes Kilpisjärvellä perhe lisääntyi kahdella pojalla, Simolla ja Santulla.

Perheen vapaa-ajanelämä Kilpisjärvellä koostui paljolti yhteisistä luonto- ja tunturiretkistä. Erityinen rooli Rantakokolla muodostui uuden Kilpisjärven koulun ja lasten liikuntaharrastusten vapaaehtoisena ohjaajana.

Kilpisjärvelläkään ei aina ­aurinko paistanut, eikä elo ollut toivotun suloista. Haastavat elinolot koettelevat siis jokaista.

Tarvittaessa Rantakokko haki itselleen aikaa, mielenrauhaa ja keholleen kuntoa ainutlaatuisella tavalla: juoksemalla tai patikoimalla Saanan huipulle kaikkina vuodenaikoina.

Tällöin hän luonteeltaan so­siaalisena miehenä jututti kaikki vastaantulijat. Tämä omaresepti toimi kaikkea muuta muttei sairautta vastaan.

Rantakokko ehti ennen kuolemaansa sopia, että ensi kesäkuukausina Kilpisjärvellä järjestetään Saanan valtaus yksin – juhannusyönä yhdessä! -tapahtuma.

Se on hyväksytty myös Suomi100-sarjaan.

Ritva Rantakokko, Pauli Rantakokko, Antti Honkonen

Kirjoittajat ovat Heimo Rantakokon puoliso, veli ja ystävä.

    Seuraa uutisia tästä aiheesta

  • Kuolleet