Valikko
Muistot

Leena Tomanterä 1946–2016

Arkeologi

Arkeologi Leena Tomanterä kuoli äkillisesti sairauskohtaukseen kotonaan Helsingissä 6. marraskuuta. Hän oli 70-vuo­tias, syntynyt 16. huhtikuuta 1946 Eurassa opettajaperheeseen.

Tomanterä pääsi ylioppilaaksi Kemijärvellä 1965. Hän työskenteli runsaat 40 vuotta Museovirastossa, Kansallismuseossa, josta jäi eläkkeelle vuonna 2014.

Tomanterä oli arvostettu tutkija ja arkeologi, joka suuntautui konservaattoriksi. Hänellä oli poikkeuksellinen kyky tulkita arkeologista esineistöä. Valmistustekniikoiden ja materiaalien tutkimus olivat vahvuusalueita, joita hän oli erityisesti opiskellut Saksassa ja Sveitsissä.

Kokeellinen arkeologia oli vielä uutta 1960–1970-luvuilla. Tomanterä tutki opiskeluajoista asti arkeologisen esineistön valmistustapoja. Hän ei tyytynyt valmiisiin teorioihin vaan selvitti itse muinaisten koru- ja aseseppien työmenetelmiä.

Hän kehitti röntgenkuvaukseen perustuvan maalöytöjen dokumentoinnin ja tutkimisen huippuunsa. Useat arkeologit ja konservaattorit saivat osallistua opettavaisiin tilanteisiin, kun röntgenkuvien avulla asetettiin tavoitteita löytöjen konservointiin. Tomanterän toiminta edisti eri alojen välistä yhteistyötä, jota työnjatkajien on hyvä hyödyntää ja vahvistaa.

Tomanterän kädentaidot, ratkaisukyky ja käytännöllinen kekseliäisyys yhdistettynä analyyttiseen, systemaattiseen ja kokonaisuuksia hahmottavaan ajatteluun mahdollistivat pahoin vaurioituneiden kohteiden lähes mahdottomalta tuntuvan eheyttämisen.

Tomanterä toimi työnsä ohella tuntiopettajana Helsingin ja Turun yliopistoissa sekä Metropolia Ammattikorkeakoulussa. Opettajana hän kannusti omien johtopäätösten löytämiseen ja toisaalta myös jakoi tietotaitoaan.

Tomanterä myötävaikutti lukuisten esineelliseen arkeologiseen aineistoon tukeutuvien väitöskirjojen valmistumiseen. Hänen oma julkaisutuotantonsa on mittava. Hänellä oli valmisteilla oma väitöskirjatutkimus Turun yliopistoon. Hän oli osallisena useissa yhteistyöhankkeissa, joita on nyt jatkettava ilman häntä.

Tomanterälle myönnettiin 2003 virka-ansioista Suomen Leijonan Ritarimerkki. Hän toimi aktiivisesti arkeologina myös kansainvälisessä tiedeyhteistyössä, mistä eräänä osoituksena on hänelle vuonna 2006 ojennettu Marianmaan ristin ritarikunnan kunniamerkki. Sillä palkitaan ulkomaan kansalaisia, jotka ovat toimineet ansiokkaasti Viron valtion hyväksi.

Tomanterä kävi mielellään teatterissa, konserteissa ja oopperassa. Loma-ajat hän vietti usein Mäntyharjulla vanhaa sukuhuvilaa kunnostaen ja puutarhaa hoitaen.

Työtoverina, ystävänä ja ihmisenä hän oli antelias, kiltti, reilu ja huolehtivainen.

Liisa Erä-Esko, Eeva Johansson, Kaija Steiner-Kiljunen

Kirjoittajat ovat Leena Tomanterän työtovereita.

    Seuraa uutisia tästä aiheesta

  • Kuolleet