Muistot

Riku Aantaa 1959–2016

Professori

Anestesiologian ja tehohoidon professori Riku Aantaa kuoli pitkäaikaisen sairauden murtamana 11. marraskuuta. Hän oli 57-vuotias, syntynyt lääkäriperheen esikoiseksi Turussa 19. maaliskuuta 1959.

Tultuaan ylioppilaaksi 1978 Aantaa aloitti lääketieteen opinnot Turun yliopistossa, josta valmistui lääkäriksi joulukuussa 1984. Hän oli vuosikurssinsa luottamushenkilö, kurssin isäntä. Hän suuntautui erityisesti lasten anestesiologiaan ja tehohoitoon. Hän toimi lähes kymmenen vuoden ajan TYKS:n toimenpide-, teho- ja kivunhoidon palvelualueen hallinnollisena ylilääkärinä.

Aantaa oli erinomainen anestesialääkäri. Hänellä oli erityinen kyky saada lapsipotilaat puolelleen. Hän teki lääkärin työtä suurella innostuksella ja intohimolla. Työtoverina hän oli innovatiivinen, humoristinen ja hyviä suorituksia vaativa. Hän oli myös aktiivinen arjen työtapojen kehittäjä.

Potilastyön ohella tutkimus oli Riku Aantaalle hyvin tär­keää. Hänen väitöskirjansa v. 1991 käsitteli Suomessa kehitettyä deksmedetomidiinia, anestesiologiassa ja tehohoidossa käytettävää uutta lääkevalmistetta.

Hän oli lääkkeen kehittämisessä mukana ensin tutkijana ja myöhemmin Orion Oy:n asiantuntijana. Valmiste on sittemmin levinnyt maailmanlaajuiseen käyttöön.

Aantaa julkaisi yli 70 tieteellistä tutkimusta ja ohjasi seitsemän väitöskirjaa. Hänet nimitettiin Turun yliopiston dosentiksi vuonna 1998 ja Turun yliopiston anestesiologian ja tehohoidon professoriksi syksyllä 2015. Hänen erityismielenkiintonsa suuntautui koulutuksen kehittämiseen. Erikoislääkärien koulutukseen hän toi esimerkillistä ryhtiä ja tavoitteellisuutta.

Aantaa oli Suomen Anestesiologiyhdistyksen hallituksen jäsen vuosina 2003–2008 ja yhdistyksen puheenjohtaja kaksi vuotta. Hänellä oli monia kansainvälisiä asiantuntijatehtäviä, ja hän oli toivottu luennoitsija monissa kongresseissa. Hän kuului myös Pohjoismaisen Anestesia- ja tehohoitoyhdistyksen hallitukseen 2006–2008 sekä Euroopan lastenanestesiologian yhdistyksen hallitukseen kaksi toimikautta.

Riku tunnettiin huumorintajustaan ja hyvästä ruuanlaittotaidostaan. Hän harrasti monipuolisesti liikuntaa, ja nuoruuden judoharrastus Turun Budokwaissa tuotti juniorien SM-sarjan pronssimitalin.

Perhe, saaristo ja purjehtiminen olivat hänelle tärkeitä.

Jyrki Korkeila

Harry Kujari

Tuula Manner

Kirjoittajat ovat Riku Aantaan ystäviä ja työtovereita.

    Seuraa uutisia tästä aiheesta

  • Kuolleet