Muistot

Markus Ala-Heikkilä 1936–2016

Rehtori

Historian opettaja, rehtori Markus Ala-Heikkilä kuoli Kuhmossa 23. marraskuuta 2016 äkilliseen sairauteen. Hän oli 80-vuotias, syntynyt Vimpelissä 29. heinäkuuta 1936.

Ala-Heikkilä opiskeli historiaa Helsingin yliopistossa 1956– 1961. Maisterin opintojaan hän täydensi Wienissä, ajatuksissa mahdollinen tutkijan ura. Opettajan ammatti kiinnosti lopulta kuitenkin enemmän. Hän työskenteli mm. Pohjois-Karjalan opistossa sekä Merikarvian ja Muhoksen yhteiskouluissa. Kuhmon yhteislukion rehtorina hän toimi 1968–1996.

Rehtorina Ala-Heikkilä halusi kannustaa erityisesti vaikeista oloista tulevia. Opettajana hän teki moniin vaikutuksen, oppilaat lähettivät tervehdyksiä vuosikymmenienkin jälkeen. Koulutyönsä ohessa hän mm. suomensi Suuri maailmanhistoria -sarjan keskiaikaa käsittelevän osan.

Ala-Heikkilä muutti Kuhmoon niihin aikoihin, kun paikkakunnalla käytiin kiivasta keskustelua koskien valjastamisesta voimalakäyttöön. Koskien pelastamiseksi perustettiin Lentua-Seura, jonka puheenjohtajana Ala-Heikkilä toimi ensimmäiset 11 vuotta. Lentua-Seura nosti koskien suojelun valtakunnalliselle tasolle ja työ tuotti tulosta.

Luonnonsuojelu oli Markus Ala-Heikkilälle elämäntapa. Suomen Luonnonsuojeluliiton kultainen ansiomerkki oli hänelle arvokas tunnustus. Ala-Heikkilä oli aktiivinen myös muussa järjestötyössä. Vuonna 2014 hänelle myönnettiin Rotary­klubin kunniajäsenyys.

Vaimonsa Sisko o.s. Nyyssösen Ala-Heikkilä tapasi Oulussa opettajaksi auskultoidessaan. Esikoinen syntyi Muhoksella, kuopus Kuhmossa. Vimpelistä harrastuksina mukana kulkivat veneily ja kalastus, kuten myös kiinnostus pesäpalloon.

Ala-Heikkilä oli jatkuva opiskelija ja havainnoija. Avarakatseisesti läpi elämänsä hän oli kiinnostunut lähes kaikesta. Tuskalliselta on tuntunut tehdä muistiinpanoja oman muistisairauden etenemisestä, toiveena tiedon jakaminen eteenpäin, toisille hyödyksi.

Kesällä 2016 vietettiin 80-vuotispäiviä, joihin Markus pystyi osallistumaan. Mökille ajettiin vielä juhlapäivän iltana lahjakuusen istutukseen.

Antti Ala-Heikkilä

Elina Demir

Kirjoittajat ovat Markus Ala-Heikkilän lapsia.

    Seuraa uutisia tästä aiheesta

  • Kuolleet