Muistot

Tellervo Ahonen 1942–2016

Toimittaja

Helsingin Sanomien pitkäaikainen toimittaja Tellervo Ahonen kuoli yllättävään sairauskohtaukseen Helsingissä 8. joulukuuta 2016. Hän oli syntynyt Längelmäellä 6. syyskuuta 1942.

Suurimman osan työurastaan Ahonen teki apulaisuutispäällikkönä tai Sanoman henkilökuntalehden päätoimittajana. Ahosen entiset kollegat kuolinuutinen tyrmistytti, sillä iättömän oloisen ihmisen ei edes tiedetty sairastaneen.

Ahonen ehti tulla ylioppilaaksi ja opiskella pari vuotta Yhteiskunnallisessa korkeakoulussa ennen kuin hän sai päähänsä pyrkiä kesätoimittajaksi Helsingin Sanomiin. Päätoimittaja Aatos Erkko tuli Tampereelle haastattelemaan kaikki ilmoittautuneet. Ahonen sai paikan. Hänet sijoitettiin urheilutoimitukseen. Kaikki muut siellä olivat miehiä.

”Ymmärrätkö mitään tenniksestä?” toimittaja Heikki Parkkonen kysyi Ahoselta. ”Ai et? No sitten on aika oppia. Menet illalla tennismaaotteluun Ruotsia vastaan ja teet jutun.”
MAINOS (TEKSTI JATKUU ALLA)
MAINOS PÄÄTTYY

Yleensä Ahonen sai tehdäkseen kaiken sen, mitä kukaan muu ei viitsinyt hoitaa. Yhden neuvonkin hän sai: ”Kun puhelin soi, ja siellä sanotaan, että tulee R-puhelu, niin ota se vastaan, tuli se mistä tai keneltä tahansa.”

R-puhelun välitti valtion puhelinkeskus ja sen maksoi vastaanottaja. Esimerkiksi näin: ”Ask soittaa New Yorkista, otatteko vastaan?” Elis Ask siellä soitteli, että hän on saanut värvättyä kovat nyrkkeilijät Helsingin ammattilaisiltaan.

Ahonen viihtyi. Urheilussa oli hauskaa.

Tulivat vuosi 1964 ja Tokion olympialaiset. Levisi juttu, että Suomen painijat olisivat kisoissa syyllistyneet sopupeleihin. Kun lehdessä julkaistiin Suomen Liikemies-Yhdistyksen ilmoitus kuukausikokouksesta, johon Suomen olympiakomitean puheenjohtaja oli tulossa puhumaan, Tellukin lähetettiin Kämppiin kuulemaan, kertoisiko Akseli Kaskela painijupakasta.

Yhdistyksen sihteeri tuli ajamaan hänet tiehensä: tämän yhdistyksen kokouksissa naiset eivät saaneet olla läsnä. Niin oli ollut laita melkein 70 vuotta.

”Mutta kun päätoimittaja määräsi!” Ahonen vetosi. Sihteeri ei taipunut. Lopulta yhdistyksen johtokunta piti ylimääräisen kokouksen ja antoi Ahosen jäädä paikalle.

Seuraavana päivänä Ahonen siirrettiin kotimaanosastolle. Hänelle ei koskaan selvinnyt, oliko edellisillan kokouksella jotain tekemistä asian kanssa.

Tellu Ahonen oli varmaankin paras mahdollinen ihminen raivaamaan naisten tietä toimituksissa. Miehet kertoivat härskejä juttuja ja taputtelivat, mutta ei Tellu siitä häiriintynyt: ”Ei se silloin ollut niin kova asia. Jutut kyllä kesti, mutta niihin pitkästyi.”

Esimiehenä Ahonen oli suorasukainen, älykäs ihminen, joka inhosi seutukaavaliittoja niin kuin kaikkea, mikä maistui paperilta. Toimituspalaveritkin olivat hänen mielestään yhtä tyhjän kanssa. Hän ratkaisi asiat nopeasti ja piti ihmisistä, jotka tekivät lujasti töitä.

Hänen kiukuttelunsa oli legendaarista.

”No mikä siinä nyt niin vaikeaa on?” hän tiukkasi pöytänsä ääressä valittavilta neuvottomilta. ”Ja miksi tätä tai tätä juttua ei ole hoidettu?”

Tellu lisäsi kierroksia, jäi toistelemaan yhtä tai toista loukkausta ja keksi perään jonkin vielä paremman. Kaiken perään hän usein purskahti nauruun, mikä ei tarkoittanut, että alkuperäinen käsky olisi unohdettu.

Hesa-lehden päätoimittajana hän lopulta sai lehdentekoon alaisen, nykyään myös kirjailijana tunnetun Kimmo Oksasen. ”Tämä on täyttä paskaa”, Oksanen muistaa Tellun huutaneen. ”Kirjoita kaikki uusiksi!”

”Se oli sitä Tellun ystävyyttä”, Oksanen tulkitsee.

Ahonen jäi eläkkeelle jo 52-vuotiaana, kun työ ei enää tarjonnut mitään uutta ja kun Aatos Erkko päästi. Hän matkusteli, kasvatti Paloheinän omakotitalon pihalla papuja ja luki erityisesti sotahistoriaa ja politiikkaa. Merihakaan muutettuaan hän luopui puutarhaharrastuksesta.

Ja entisten kollegoiden kanssa puhuttiin yhä lehdenteosta.

”Mikä kumma siinä on”, Tellu muisti erään kollegan sanoneen, ”että toimituksesta tuli niin kuin koti ja perhe. Me ei menty mihinkään muualle kuin toimitukseen. Mutta luulen, ettei samanlaista imua enää ole.”

Ritva Korpimo

Kirjoittaja on Tellervo Ahosen ystävä ja työtoveri.

    Seuraa uutisia tästä aiheesta

  • Kuolleet